Despre tartru si operatiunile de indepartare ale acestuia

Tartrul este o structura organica mineralizata de culoare galbui-maronie, care afecteaza suprafata dintilor si suprafetele dure din cavitatea bucala. Cunoscut in popor sub numele de “piatra”, tartrul este in fapt rezultatul procesului de mineralizare a placii bacteriene.

Depunerile de piatra nu iarta pe nimeni! Pot aparea la copiii cu dinti de lapte, la adolescenti, adulti si chiar la varstnicii cu formatiuni protetice.

Se formeaza pe toate suprafetele dure din cavitatea orala, pe punti, pe plombe si pe aparate dentare.

Tartrul apare in general in zonele scaldate din abundenta de saliva, adica pe incisivii inferiori si pe fetele vestibulare ale dintilor laterali de pe mandibula superioara.

Dintii inferiori sufera mai mult din pricina depozitelor de tartru deoarece saliva produsa de glandele sublinguale este mai bogata in saruri.

Tartrul initial, incomplet mineralizat are consistenta moale, se indeparteaza destul de usor iar culoare acestuia este alb-galbui. Pe masura ce se depun sedimente minerale, se calcifica si se pigmenteaza, capatand culoare brun-maronie.

Acest depozit mineralizat cunoaste doua forme clinice: tartru supragingival si tartru subgingival.

Cauze care duc la formarea tartrului dentar

Aparitia depozitelor de tartru este un proces complex favorizat de igiena orala defectuoasa, pozitionarea dintilor, prezenta cariilor interdentare, caracteristicile salivei si de obiceiul de a fuma. Sunt insa si numeroase afectiuni care determina formarea pietrei inestetice, printre acestea enumerandu-se astmul bronsic si fibroza chistica.

Curatarea temeinica a dintilor dupa fiecare masa prin periaj este o operatiune care indeparteaza placa bacteriana si reduce riscul de a dezvolta tartru.

Introducerea apei de gura si a atei dentare in igiena zilnica sunt alte elemente care ajuta in mentinerea igienei orale si reduc considerabil sansele de a dezvolta tartru. Dealtfel consumul de alimente antioxidante bogate in substante cu efect bacteriostatic sustine buna sanatate a cavitatii orale.

Trebuie mentionat ca aceste masuri nu sunt suficiente pentru combaterea tartrului, intrucat acesta este o formatiune organica ce suporta modificari permanente. Indepartarea totala a pietrei inestetice din cavitatea bucala se realizeaza doar in cabinetele stomatologice prin masuri specifice.

Operatiunea de indepartare a placii mineralizate de pe suprafetele dure din cavitatea orala este cunoscuta sub numele de detartraj.

Detartrajul, tratamentul eficient de indepartare a tartrului

Indepartarea tartrului dentar in cabinetele specializate este o operatiune ce trebuie realizata periodic, in fapt contrar, depozitele de placa mineralizata afecteaza structura gingivala si osoasa si pot determina formarea cariilor dentare, in cazurile cele mai grave ducand chiar la instalarea afectiunilor parodontale.

Detartrajul este o procedura simpla neinvaziva prin care se indeparteaza placa bacteriana mineralizata. In urma acestei operatiuni dintii raman netezi, suprafetele dure sunt lustruite si curatate. Acest procedeu poate fi realizat manual sau mecanic.

Detartrajul manual este indicat pentru inlatuarea tartrului subgingival, este o metoda precisa care indeparteaza eficient depunerile minerale din spatiile interdentare. In acest proces sunt folosite instrumente specifice, care actioneaza sub presiunea realizata de medicul specialist, fapt ce poate crea un oarecare disconfort.

Detartrajul manual poate produce sangerea gingiilor, insa acest efect este unul normal si nu trebuie sa produca ingrijorare.

Detartrajul mecanic cu ultrasunete este o metoda tot mai des folosita de medicii specialisti. Este mai putin invaziva fata de metoda mecanica si nu produce senzatii neplacute.  Detartrajul cu ultrasunete presupune utilizarea unor dispozitive care produc vibratii mecanice la frecvente foarte inalte, pe care organismul uman nu le percepe. Aceste trepidatii sparg si fragmenteaza tartrul dentar, concomitent dispozitivele cu jet de apa puternic inlaturand formatiunile mineralizate desprinse, lasand dintii curati.

Procedeul cu ultrasunete de indepartare a tartrului nu afecteaza pulpa dentara, traumatizeaza mai putin gingiile si celelalte tesuturi moi din cavitatea bucala. Detartrajul astfel realizat este mai bland si are efecte calmante.

Detartrajul mecanic sonic este o metoda foarte specializata de inlaturare a tartrului, presupune indepartarea placii bacteriene mineralizate folosind jet de aer puternic. Aceasta metoda este una mai blanda decat cele mentionate anterior, insa si eficienta este mai mica. Pentru a avea rezultate bune, acest procedeu trebuie completat de detartrajul manual.

In concluzie, detartrajul este singura metoda eficienta de inlaturare a placii bacteriene mineralizate. Este o operatiune ce trebuie realizata de medicul specialist si trebuie efectuata minim la sase luni, pentru mentinerea sanataii orale.

Operatiunea de detartraj precede tratamentele cirurgicale complexe, tratamentele de extractie dentara si pe cele de realizare a implanturilor.

Pentru a minimiza riscul de infectie este important ca pacientii supusi acestui proces sa fie in stare perfecta de sanatate, detartrajul nu trebuie efectuat cand pacientii sufera de boli contagioase sau afectiuni sezoniere.

Dacă ți-a plăcut împarte cu prietenii tăi :

Articole similare