Cum se realizează o igiena orala corecta?

Un zambet frumos se pastreaza respectand anumite reguli de igiena orala. Adoptarea masurilor corecte de curatarea a cavitatii bucale inseamna in primul rand dinti sanatosi fara resturi alimentare, fara gingii inflamate, fara carii si fara respiratie urat mirositoare.

Regulile de curatarea a dintilor si gingiilor sunt simple, insa fiecare operatiune trebuie temeinic realizata pentru a avea rezultatele dorite. Cele mai importante reguli de igiena orala ce previn formarea placii bacteriene si a tartrului sunt cele de preventie, cele de control si igienizare profesionala, acestea trebuie completate de alte masuri, precum realizarea de tratamente de fluorizare si vitaminizare dar si adoptarea unui plan de alimentatie corect.

Igiena orala, masuri de preventie

Prima si cea mai importanta masura de mentinere a sanatatii orale este periajul dentar.

Periajul dentar regulat, corect realizat este eficient in indepartarea resturilor alimentare si previne formarea placii bacteriene, astfel sunt minimizate sansele de a forma carii dentare, inflamatii gingivale si boala parodontala.

Un periaj dentar corect realizat dureaza minim doua minute. Miscarile de indepartare a resturilor alimentare de pe suprafetele dintilor se realizeaza prin miscari verticale, usor rotatorii spre gingii. Suprafetele exterioare trebuie periate inaintea celor interioare, de asemenea trebuie acordata o importanta deosebita suprafetelor ocluzale, obrajilor si limbii. Curatarea organelor moi reduce drastic numarul coloniilor de bacterii din cavitatea bucala, fapt care duce la indepartarea respiratiei urat mirositoare.

Pentru a realiza un periaj eficient trebuie sa se acorde o atentie deosebita unor detalii aparent neimportante precum alegerea periutei si a pastei de dinti. Periuta trebuie sa detina dimensiunea potrivita utilizatorului, folosirea uneia prea mari nu asigura curatarea corecta, ci poate produce leziuni tesuturilor moi. Dealtfel, perii unei periute potrivite nu trebuie sa fie foarte duri. Un alt aspect important in mentinerea igieniei orele corecte este legat de inlocuirea regulata a periutei de dinti, aceasta trebuie schimbata dupa trei luni de utilizare sau dupa o infectie bacteriana.

Alegerea pastei corecte este un alt detaliu ce asigura o igiena corespunzatoare.

Trebuie mentionat ca pastele destinate copiilor nu pot contine cantitati mari de fluor. Cele destinate adultilor sunt prevazute cu cantitati moderate de fluor, care cresc rezistenta dintilor.

O alta masura preventiva ce completeaza periajul dentar este cea de folosire a atei dentare. Aceasta are un rol important in mentinerea igienei orale, intrucat indeparteaza resturile alimentare si  biofilmul din spatiile interdentare.

Este important sa de foloseasca o tehnica corecta, astfel curatarea devine cu adevarat eficienta.

Ata dentara trebuie sa patrunda usor si sub gingie, in acest fel sunt inlaturate resturile de la baza dintilor si sunt prevenite depunerile de tartru.

Folosirea apei de gura este o alta solutie care ajuta la mentinerea igieniei orale.

Clatirea riguroasa a cavitatii bucale cu apa de gura elimina resturile alimentare si respiratia de gura. Apa de gura cu alcool are si rol dezinfectant, deci ajuta la stoparea dezvoltarii coloniilor bacteriene.

Igiena orala, masuri de control profesional

Masurile amintite anterior ajuta la mentinerea sanatatii orale, insa nu sunt suficiente pentru a preveni aparitia tartrului si a cariilor. Controlul periodic si tratamentele de prevenire specifice sunt esentiale pentru a beneficia de sanatate optima.

In cabinetul stomatologic in timpul controalelor periodice sunt realizate tratamente de indepartare a tartrului, care afectaza chiar si pe cei mai rigurosi pacienti. Dintii frontali de pe mandibula inferioara sunt predispusi la tartru, indiferent de cat de minutios se realizeaza periajul dentar. Acest fapt de datoreaza salivei bogata in saruri minerale produsa de glandele sublinguale.

Tot in cabinetul medicului stomatolog se realizeaza tratamente de fluorizare a dintilor. Suplimentele de flor intaresc rezistenta dintilor cu 50-80%, diminueaza sensibilitatea dentara si ajuta la remineralizarea smaltului dentar.

Tratamentele de detartraj si fluorizare trebuie completate cu administrarea de vitamine. Vitamina A ai vitamina E sustin buna functionare a glanedelor salivale si totdata ajuta la mentinerea igenei orale.

Igiena orala, masuri alimentare

O igiena orala corecta este mentinuta doar cu o alimentatie corecta. Zaharul, alimentele dure si bauturile acidulate sunt cei mai mari inamici ai dintilor. Acesta favorizeaza dezvoltarea bacteriilor in cavitatea bucala, datorita accelerari procesului de fermentatie, si totdata sensibilizeaza smaltul dentar. Alimentele cu continut ridicat de zahar trebuie excluse din dieta zilnica  pentru a mentine sanatatea orala.

La polul opus se gasesc alimentele bogate in antioxidanti care previn formarea placii bacteriene in cavitatea bucala. Alimentele bogate in fibre, branza, laptele de vaca, ceaiurile verzi si ceiurile negre sunt recomandate de specialisti pentru ca sustin sanatatea orala.

Dacă ți-a plăcut împarte cu prietenii tăi :

Articole similare