Stii ce produce aparitia si dezvoltarea cariei dentare?

Caria dentara rivalizeaza cu raceala comuna in privinta raspandirii ca boala. Aparitia cariilor dentare nu este un proces natural, asa cum cred multe persoane, ci o boala bacteriana. Aceasta bacterie poate intra in circulatia sangelui si poate produce si alte probleme in corp.

Bacteria se combina in corp cu mucusul si reziduurile alimentare si creeaza o masa lipicioasa numita placa, lipindu-se de suprafata dintilor. Bacteria din placa se hraneste cu zaharul ingerat si produce un acid care extrage calciul si fosforul din dinti. Treptat, daca depozitele lipicioase nu sunt indepartate, dintele se erodeaza – mai intai emailul (stratul de la suprafata) si apoi dentina (corpul dintelui). Daca nu este verificata, caria poate progresa chiar mai departe, in pulpa care contine nervul din centrul dintelui, provocand durerea de dinti.
Aparitia si dezvoltarea cariei dentare depinde de trei factori:

  • prezenta bacteriei
  • disponibilul de zahar pentru ca bacteria sa se hraneasca
  • vulnerabilitatea emailului dintelui

Nutritia proasta si igiena orala necorespunzatoare sunt, probabil, factorii principali care se afla la baza aparitiei cariilor. Persoanele care consuma cantitati mari de carbohidrati rafinati, in special alimente cu textura lipicioasa care se ataseaza de suprafata dintelui, sau care iau frecvent gustari fara sa isi curete dintii dupa aceea, sunt mai predispuse sa aiba probleme cu cariile dentare.
Exista persoane care, din motive neintelese pana in prezent, par sa aiba in gura saliva neobisnuit de acida si/sau nivelul de bacterii mai ridicat decat normal si sunt mai vulnerabile la aparitia si dezvoltarea cariilor dentare.
Caria dentara, in general, nu da nici un simptom pana cand nu este foarte avansata. Apoi, dintele poate deveni sensibil la cald, la rece si la consumul de zahar. Ulterior, poate aparea durerea de dinti.

Remedii naturale pentru durerea de dinti

  • Galbenelele, musetelul, menta si coada soricelului sunt antiinflamatorii naturale.
  • Uleiul esential de cuisoare este foarte bun pentru durerea de dinti. Se aplica local, iar daca este prea concentrat, se poate dilua cu ulei de masline.
  • Extractul de gentiana, fara alcool, poate fi folosit ca apa de gura antibacteriana. Daca inflamatia persista, la culcare puneti cateva picaturi de extract de gentiana pe o bucata de tifon steril si presati-o pe gingie, langa dintele cariat. Repetati operatia trei nopti ca sa distrugeti bacteriile si sa reduceti inflamatia.
  • Kava kava, sunatoarea, scoarta de salcie alba si salcia himalaiana au proprietati analgezice. Scoarta de salcie alba are si efect antiinflamator,
  • Salvia are proprietatii antiinflamatoare. Se fierbe o ceasca de apa in care s-au adaugat doua lingurite de salvie uscata si maruntita, apoi se lasa la infuzat si se strecoara. Se raceste la temperatura camerei si se clateste gura cu mixtura obtinuta, de cateva ori pe zi.
  • Cimbrul este antiseptic natural care reduce nivelul bacteriilor din gura.

Recomandari pentru sanatatea dintilor

Consumati o cantitate mai mare de legume si fructe crude, pentru ca acestea contin minerale care reduc aciditatea salivei.
Evitati bauturile carbogazoase deoarece sunt bogate in fosfati, care elimina calciul si afecteaza smaltul dintilor.
Evitati zaharul rafinat si dulciurile concentrate.
Nu fumati.
Urmati un regim de igiena orala adecvat. Spalati-va dintii dupa mese si curatati-i. Acesta este singurul mod prin care va puteti proteja de formarea placii bacteriene.
Nu luati suplimente masticabile cu vitamina C pentru ca pot eroda smaltul dintilor. Tabletele sau pudra nu predispun la acest pericol/.
Pana sa consultati un dentist pentru a elimina durerile de dinti sau abcesele, spalati zona afectata cu apa sarata ( ½ lingura de sare la 200 ml de apa calda).
Chiar daca nu inca nu ai probleme cu aparitia cariilro dentare, vizitele periodice la medicul dentist sunt importante, deoarece ele pot ajuta la prevenirea escaladarii unor probleme existente și la tratarea simptomele inainte ca acestea sa devina mai avansate.
Programeaza-ti acum o vizita la cabinetul stomatologic si ai grija de sanatatea dintilor tai!

Bibliografie:
Nutritie si biotratamente, Phyllis A. Balch

Dacă ți-a plăcut împarte cu prietenii tăi :

Articole similare