Cariile dentare sunt boli ale tesutului dentar. Acesta apar cand smaltul dintelui se fisureaza si lasa loc dezvoltarii bacteriilor. Coloniile de bacterii aparute afecteaza tesutul dur si duc la formarea gaurilor in dinti si masele.
Conform studiilor, caria dentara este cea mai raspandita boala si afecteaza peste jumatate din populatia adulta a globului. In Romania, peste 90% din populatia adulta sufera din pricina acestei boli.
Aceasta afectiune nu este una care apare peste noapte, ci este rezultatul unui proces intreg de fenomene. Cauzele care duc la formarea cariilor dentare sunt numeroase, principalii factori ce provoaca aceasta afectiune fiind modul de ingrijiire a cavitatii bucale, obiceiurile alimentare nesanatoase si consumul de alimente cu aciditate ridicata. Si alte tabieturi precum fumatul si consumul de bauturi concentrate, au ca efect formarea cariilor dentare. Studiile de specialitate realizate de-a lungul anilor au aratat ca starea de spirit si factorul genetic sunt elemente care determina si ele instalarea acestei boli.
Cariile dentare, care sunt principalii factori de risc
Principalul factor care determina formarea cariilor dentare este igiena bucala precara, mai exact lipsa acesteia. Periajele realizate incorect sau lipsa acestora, neutilizarea atei dentare si a apei de gura au ca efect dezvoltarea coloniilor de bacterii ce afecteaza smaltul dentar si formeaza cariile.
Deficitul de flor este un alt factor care creaza teren prielnic pentru formarea cariilor dentare. Acest mineral, creste rezistenta dintilor la atacul produs de placa bacteriana si scade riscul acestei boli. Fumatul, consumul de alimente dure si dulci, consumul de alcool sunt conform cercetatorilor factori care determina formarea cariilor.
Studiile specialistilor au scos la iveala ca sunt numerosi agenti care determina formarea cariilor ce nu pot fi controlati, precum varsta, afectiunile respiratorii ce impiedica respiratia normala, diabetul zaharat, utilizarea medicamentelor cu continut ridicat de zahar si chiar starea sistemului imunitar.
Carii dentare simptome
Cariile incipiente nu prezinta simptome majore si pot fi descoperite in urma controlului stomatologic de specialitate. Cele profunde insa pot fi insotite de sensibilitate dentara, durere, respiratie urat mirositoare si gust neplacut in cavitatea bucala.
Dintii afectati de carii dentare isi modifica culoarea, pe suprafata acestora observandu-se pete gri, maro sau negre.
Multi pacienti care sufera de carii dentare manifesta dureri puternice la contactul cu lichidele fierbinti, reci sau acide. Formele netratate de carii dentare duc la aparitia abceselor si chiar la fracturarea si pierderea dintilor.
Clasificarea cariilor dentare
Cariile sunt de mai multe tipuri. In functie de pozitionarea acestora se intalnesc trei tipuri de carii:
Cariile coronare sunt situate in santuri si fosete, dar si pe suprafetele netede ale dintilor si a molarilor. Aceste carii afecteaza deopotriva copii si adultii si sunt determinate in special de igiena incorecta si consumul de alimente neconforme.
Cariile radiculare sunt acele carii care ataca radacinile dintilor. Se dezvolta odata cu inaintarea in varsta. Pe masura ce gingile se retrag, radacinile raman neprotejate, sensibile in fata atacului bacterian.
Cariile secundare afecteaza zonele din jurul obturatiilor mai vechi. Aceste spatii sunt mai sensibile deoarece atrag un numar mai mare de bacterii.
Metode de prevenire a cariilor dentare
Cea mai eficienta dintre metodele de prevenire a cariilor dentare este pastrarea unei igiene corespunzatoare. Efectuarea a doua periaje minutioase in fiecare zi, folosirea atei dentare si a apei de gura sunt cele mai eficiente procedee de indepartare a resturilor de mancare si a bacteriilor care se dezvolta in spatiile interdentare si la nivelul jonctiunilor gingivale.
Pentru a mentine o igiena buna in cavitatea bucala este esential sa se utilizeze instrumente adecvate si in stare optima.
Astfel periutele de dinti se recomanda a fi inlocuite la cel putin la 3 luni pentru a-si pastra eficienta.
O alta masura ce ajuta la prevenirea formarii cariilor este vizita periodica la stomatolog. Interventiile din timpul controalelor periodice au ca principal scop igienizarea corespunzatoare a cavitatii bucale.
Indepartarea placii bacteriene si a tartrului dentar ajuta la mentinerea unui nivel minim de agenti patogeni in cavitatea orala. In timpul controlului periodic medicul stomatolog realizeaza si tratamente de fluorizare a dintilor, care cresc rezistenta la atacurile bacteriene.
Adoptarea unei diete corespunzatoare saraca in zaharuri este un alt mod eficient de a proteja dantura de aparitia cariilor. Alimentele dure si cele dulci, trebuie evitate sau consumate foarte rar. Daca insa sunt ingerate astfel de alimente, specialistii recomanda clatirea cavitatii bucale cu apa din abundenta. Acest procedeu minimizeaza riscul de a dezvolta carii dentare.
O alta masura de protectie este de a nu supune dintii la traumatisme.
In concluzie, cariile dentare sunt afectiuni care au repercursiuni asupra sanatatii si calitatii vietii. Pentru a beneficia de o stare de sanatate buna se recomanda adoptarea si repectarea masurilor de preventie.
Va asteptam cu drag la Clinica Stomatologica Chiromax pentru o consultatie si un plan de tratament personalizat care sa va scape de stresul si disconfortul cauzat de aparitia cariilor la dantura dumneavoastra.