Un implant dentar este un dispozitiv dintr-un materil bio-compatibil, de obicei din titan, care inlocuieste radacina a dintelui, fiind pozitionat chirurgical in osul maxilar, sub linia gingiei, pentru a permite montarea de dinti noi sau punti dentare. Un implant dentar este fix, nu se poata desprinde la fel ca o proteza.
Daca te gandesti la lucrari dentare cu implanturi, trebuie sa ai gingiile sanatoase si o structura osoasa adecvata pentru a sustine implantul. In cazul in care osul este prea subtire sau prea moale sau in imposibilitatea de a sprijini un implant, poate fi nevoie de o grefa osoasa. Sau, in cazul in care nu exista suficienta inaltime osoasa la nivelul maxilarului superior sau sinusurile sunt prea aproape de maxilar, s-ar putea necesita un sinus lift.
Cum functioneaza implanturile dentare?
Intrucat implanturile sunt prinse in osul maxilar, ele ofera un sprijin stabil pentru dintii artificiali. Proteza si puntile dentare monatte pe implanturi nu vor aluneca sau nu se vor misca in gura – un beneficiu important mai ales atunci cand manancam si vorbim. Implanturile dentare ajuta la fixarea sigura a protezelor si puntilor dentare, precum si a coroanelor individuale, care se simt mai naturale, atat din punct de vedere estetic, cat si functional, decat puntile sau protezele dentare conventionale.
Pentru unii oameni, puntile obisnuite si protezele dentare pur si simplu nu sunt confortabile sau chiar pot cauza inflamatii. In plus, puntile obisnuite trebuie sa fie prinse de dintii care sunt de fiecare parte a spatiului lasat de dinte lipsa. Un avantaj al implanturilor este acela ca se pot monta singular, fara dinti adiacenti.
Implanturile dentare sunt, de obicei, mai scumpe decat alte metode de inlocuire a dintilor. Asociatia medicilor dentisti considera doua tipuri de implanturi a fi cele mai sigure. Acestea sunt:
– implantul endostal sau intraosos – acesta este implantat chirurgical direct in osul maxilar si reprezenta baza de fixare a unuia sau a mai multor dinti artificiali. Odata ce tesutul gingiei din jurul zonei s-a vindecat, este nevoie de o a doua interventie chirurgicala pentru a conecta un surub la implantul initial. in cele din urma, un dinte artificial (sau dinti) este atasat la surub, fie individual, fie grupat, pe o punte sau o proteza.
– implantul subperiostal – acesta consta dintr-un cadru metalic montat pe osul maxilar, imediat sub tesutul gingival. Pe masura ce gingiile se vindeca, cadrul devine fixat la osul maxilar si pe acesta se va sprijini proteza sau coronita dentara, care se confectioneaza ulterior.
Ingrijirea orala specifica implanturilor dentare
Rata de succes a implanturilor dentare este foarte mare si cu o ingrijire adecvata, implantul dentar poate avea viata lunga. Igiena orala meticuloasa si vizitele regulate la dentist sunt critice pentru succesul pe termen lung a implanturilor dentare.
O buna practica de igiena orala inseamna periajul dintilor de doua ori pe zi si folosirea atei dentare, o data pe zi. Cu ajutorul perii interdentare, perii care gliseaza intre dinti, se poate curata si ajunge mai usor in toate zonele din jurul implantului.
Renunta la fumat: fumatul poate slabi structura osoasa si poate contribui la esecul implantului.
Evita mestecarea de alimente tari, cum ar fi de gheata si bomboane tari, deoarece acestea se pot rupe coroana si dintii naturali.
Vizitele periodice la dentist si curatarea profesionala, odata la fiecare sase luni, poate asigura o stare buna a implantului.
Chiromax este singura clinica stomatologica unde implantul este inserat de un chirurg. Programeaza-te acum pentru o consultatie in clinica noastra.