Terapii implicate in realizarea tratamentelor dentare estetice

In ultimul deceniu, medicina stomatologica a inregistrat un numar remarcabil de descoperiri tehnologice si progrese, ceea ce face ca serviciile stomatologice disponibile in zilele noastre sa acopere o arie complexa si completa de tratamente dentare. Insa, pentru a atinge performanta si excelenta in acest domeniu, pe langa aparatura de ultima generatie si materialele utilizate in stomatologie, este necesar ca si medicii sa se informeze si sa se instruiasca in permananta.

Abordarea unui caz complex necesita o echipa de profesionisti si specialisti in medicina si tehnica dentara. Pentru ca o schema de tratament sa aiba succes, medicul care efectueaza anamneza, va tine cont de necesitatile si dorintele pacientului, si va propune o serie de lucrari care sa rezolve atata problemele de estetica dentara, cat si pe cele functionale. Implicarea pacientului pentru crearea imaginii de ansamblu a ceea ce va obtine in final este esentiala.

Realizarea unui tratament dentar estetic presupune mai multe activitati:
– intocmirea proiectului estetic final
– defalcarea acestuia pe etape de tratament
– efectuarea lucrarilor protetice necesare

Domenii implicate, pe care le vom descrie foarte pe scurt in continuare, sunt:

  • terapie restaurativa
  • albire dentara
  • ocluzie dentara
  • ortodontie
  • endodontie
  • chirurgie – implantologie
  • parodontologie

1. Terapie restaurativa

In situatia in care se doreste realizarea unei lucrari protetice pe dintii vitali, dar care prezinta obturatii vechi, sa se refaca aceste obturatii, chiar daca la examinarea clinica si radiologica nu sunt semnalate probleme. La indepartarea obturatiilor vechi, se pot depista carii dentare care nu sunt vizibile si este bine ca acestea sa fie tratate imediat. O alta motivatie deriva din necesitatea de a avea o culoare a acestor restauratii cat mai apropriata de culoarea tesuturilor dentare albite.

2. Terapia de albire dentara

In domeniul terapiilor de albire dentara, exista mai multe tipuri de proceduri.
– proceduri care presupun folosirea unor gutiere termoformante in care se aplica o substanta activa in diferite concentratii, pe care pacientul fie le foloseste acasa, fie sub supravegherea medicului dentist, in cabinet.
– proceduri de albire cu ajutorul lampiilor cu lumina polarizata sau a laserului si care se executa de catre medicul stomatolog, la cabinet. Avantajul acestei procedurii este faptul ca este mai rapida si mai putin dureroasa si, de asemenea, permite un cotrol mult mai exact al substantelor de albire si al parodontiului marginal.

3. Terapia ocluzala

Terapia ocluzala este unul din factorii cheie in asigurarea succesului final. Examinarea initiala ocluzala este capitala inainte de demararea tratamentului. Principalele obiective ale acestei terapii sunt stabilitatea ocluzala si asigurarea ghidajelor functionale in propulsie si lateralitate.
Ocluzia dentara este factorul care mentine restaurarile estetice in cursul functiilor si asigura sanatatea structurilor aparatului dento-maxilar. Pe langa o imagine estetica a danturii, masticatia si fonatia corecta sunt la fel de importante pentru fericirea pacientului si starea lui de bine: se hraneste corespunzator si poate vorbi corect.

4. Terapia ortodontica

Ortodontia este inca subevaluata, considerandu-se a fi doar un tratament care se adreseaza doar copiilor si adolescentilor. Un tratament ortodontic preliminar poate ajuta un tratament estetic in urmatoarele situatii:
– deplasari dentare in plan vertical
– retrudari sau vestibularizari ale dintilor frontali ar caror pozitie ar modifica proiectul protetic
– necesitatea unor deplasari dentare pentru redistributia spatiilor interdentare, pentru proportii mai bune in ceea ce priveste raportul latime / lungime
– refacerea punctelor de contact cu modificarea dimensiunii papilelor interdentare
– redresarea dintilor versati cu deschiderea spatiilor pentru aplicare de implanturi si corectarea distributiei fortelor masticarii in axul dintilor
– extractia ortodontica a unui dinte irecuperabil
– rezolvarea inghesuirilor dentare cu corectarea formelor de arcada
– modificarea axelor dentare si corectarea culoarului bucal

5. Terapia endodontica

Tendinta actuala in stomatologie este de “minim invaziv”, adica o preparatie minimala in smalt cu sacrificiu minim de structura dentara. Acest tip de terapie, foarte actual in practica stomatologica, necesita o atentie deosebita in urmatoarele situatii:
– distructii carioase extinse cu implicarea camerei pulpare
– tratamente endontotice incorecte
– dinte vital, dar cu tesut dentar insuficient pentru a asigura retentia viitoarelor coroane dentare
– malpozitii dentare neredresate ortodontic care necesita sacrificiu mare de substanta dentara.

6. Terapia implanto-chirurgicala

Terapia si estetica pe implanturi necesita o atentie deosebita in urmatoarele cazuri:
– extractii atraumatice cu instrumente speciale pentru a permite implantarea imediata
– necesitatea aplicarii de grefe osoase si membrane neresorbabile / resorbabile care apare in lipsa unui volum osos suficient
– augmentarea zonei cu tesut conjuctiv pentru a stabiliza rezultatele estetice
– pozitionarea implantului astfel incat sa asigure o estetica corecta si sa previna recesiunile vestibulare ulterioare
– in situatia in care computerul – tomograful sesizeaza un volum osos suficient pentru realizarea unei insertii a implantului dentar de tip “flap-less”, cu scopul de a evita existenta unor cicatrici gingivale in zona frontala.

7. Terapia parodontala

Un alt tip de lucrare stomatologice o reprezinta jonctiunea dintre parodentiu si lucrarea protetica. Aceasta jonctiune reprezinta punctul slab al unei lucrari dentare si este, de multe ori, locul unde pacientii sesizeaza ca “dintele este fals”. Tehnicile chirurgicale parodontale au rolul de a perfecta criteriile de estetica gingivala pentru a asigura intreg ansamblului un aspect final deosebit, cu mentinerea starii de sanatate.
Echipa de medici si profesionisti din cadrul clinicii Stomatologice Chiromax Galati va ofera servicii de chirurgie maxilo-faciala, implantologie si stomatologie personalizate, de calitate, complete, cu scopul de a va ajuta in preventie si vindecare, punand accent atat pe aspectele functionale, cat si estetice ale unei danturi sanatoase si frumoase.

Bibliografie:
Incursiune in estetica dentara, Dr. Florin Lăzărescu – Editura Quintessence Publishing, 2013

Dacă ți-a plăcut împarte cu prietenii tăi :

Articole similare