Tratamente pediatrice

diagnosticul și tratamentul dinților la copii

Încă de la vârsta de 4 luni și până la 3 ani dentiția de lapte a sugarului și respectiv a copilului mic este în continuă formare și dezvoltare. Dentiția de lapte este foarte importantă în creșterea și dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a dentitiei permanente. 

Sunt dinții de lapte mai predispuși la carii ? Răspunsul este DA, datorită unor factori:

igienă dentară care nu este încă facilă la vârste atât de mici. Copiii trebuie învățați cu blândețe cum să se spele pe dinți și este necesar ca ei să înțeleagă de ce este important acest lucru pentru ei . Toate acestea presupun timp, imaginație și multă îngăduință precum și un model îndrăgit pe care copiii să-l urmeze în deprinderea obișnuinței de a se spală corect pe dinți , de a folosi periuță, ață dentară și apă de gură .

alimentația nesănătoasă: bogată în sucuri dulci și carbohidrați dar și alte alimente care crează aciditate precum carnea , fast food , etc.

expunerea copiilor la elecronice : tablete telefoane, prize, prelungitoare, televizoare , aparatură electrocasnică crează câmpuri electromagnetice care induc un mediu acid în organism

părinții nu își duc copiii la stomatolog deoarece consideră că oricum dinții cad și nu sunt un pericol pentru dezvoltarea ulterioară a danturii permanente ceea ce este complet greșit pentru că aceste carii ce debutează la vârste mici evoluează rapid, incomparabil cu dentiția permanentă unde smalțul dinților este mai greu penetrabil .

Ce poate face un părinte ca să evite complicațiile ce pot apărea din cauza cariilor dinților de lapte?

igienă dentară cât mai riguroasă de la vârste cât mai mici

– cel mai bun tratament este prevenția prin vizită la stomatolog cât mai de timpurie astfel încât cel mic să stabilească un contact firesc cu medicul și să i se pară ceva obișnuit

– observarea punctelor sau petelor negre de pe dinți cât mai devreme.  Uneori ele pot fi greu de observat cu ochiul liber pentru că se pot situa între dinți sau în interiorul dintelui. De aceea numai medicul specialist poate face acest lucru dacă se ajunge în timp util la cabinet.

supravegherea alimentației prin deprinderi sănătoase încă de la cele mai fragede vârste

cooperarea cu medicul stomatolog pentru a găși cele mai potrivite căi de a-l învață pe cel mic toate amănuntele necesare cu iubire și amuzament

Tratamentul cariei dintelui de lapte în cabinetul stomatologic presupune:

– curățarea profesională a cavitații afectate de carie 

– obturația, adică umplerea cavitații rezultate cu material specific compozit

– tratamentul de canal în cazul în care este necesar . Pe cât posibil este de preferat să nu se ajungă în această situație și acest lucru este posibil doar printr-o prevenție bună.