Ortodonția și ortopedia dento-facială sunt ramuri ale stomatologiei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticare și tratatarea anomaliilor dento-maxilare.
O ocluzie (mușcătură) corectă presupune un echilibru biologic complex al sistemului stomatognat. Acesta include arcadele dentare, oasele maxilare, articulațiile temporo-mandibulare, mușchii masticatori, limba, glandele salivare și mucoasa cavității bucale. Obiectivul tratamentului ortodontic este, printre altele, obținerea unei ocluzii funcționale. Pentru a atinge acest obiectiv, medicul ortodont trebuie să se asigure de faptul că aceste componente sunt optim poziționate astfel încât să funcționeze corespunzător, astfel ca pacientul să poată mușca, mesteca și vorbi ușor, fără impedimente.
Când este necesar un consult ortodontic?
Ortodonția se adresează atât tinerilor cu vârsta de peste 7 ani cât și adulților. Atunci când pacienții observă prezența unor înghesuiri sau spațieri la nivelul arcadelor dentare sau atunci când constată faptul că ocluzia (mușcătura) lor nu este corectă, este recomandat ca aceștia să consulte un medic ortodont.
Există mai multe variante de tratament ortodontic.
Tratamentul ortodontic presupune utilizarea brackeților și a altor materiale și dispozitive ortodontice și ortopedice care aplică forțe dozate corespunzător de către medicul ortodont, cu scopul de a obține o aliniere corectă a dinților și o poziție corespunzătoare a oaselor maxilare.
Posibilitățile terapeutice din sfera ortodonției și ortopediei dento-faciale sunt într-o continuă diversificare, aparatele ortodontice devenind din ce în ce mai comode și moderne. De la brackeții metalici sau ceramici, la aparatele linguale și până la alignere, sistemele ortodontice au început să se axeze din ce în ce mai mult pe posibilitatea obținerii unor rezultate terapeutice optime într-o perioadă adecvată de timp, ținând cont de preferințele estetice ale pacienților, dar și de particularitățile fiecărui caz. Tipul de tratament potrivit fiecărui pacient în parte va fi recomandat de către medicul ortodont, în funcție de indicațiile individuale.
Aparatele ortodontice nu ajută doar la alinierea dentară, ci joacă un rol important atât în estetica facială, cât și în funcționarea corectă a sistemului stomatognat. Un tratament ortodontic corect realizat contribuie la îmbunătățirea și menținerea sănătății dentare, gingivale și a articulației temporo-mandibulare. De asemenea, igiena orală este mai ușor de menținut atunci când pacientul are dinții aliniați corect.