Endodontia este specialitatea medicinei dentare care se ocupa cu tratarea afectiunilor dentare avand punct de plecare pulpa dintelui, adica tesutul viu situat in interiorul acestuia. Tratament endodontic inseamna, in limbaj obisnuit, tratament de canal.
Ce inseamna tratament endodontic ?
Tratamentul endodontic este un tip specializat de tratament dentar, al carui obiectiv final il reprezinta salvarea de la extractie a unui dinte cu radacina bolnava. Terapia endodontica trateaza pulpa dintelui. Aceasta reprezinta tesutul moale din interiorul dintelui care contine vase de sange, filete nervoase, fibre si celule. Una din cauzele imbolnavirii pulpei o constituie cariile dentare, in special cele mai adanci, care expun pulpa la bacteriile din saliva. Ca urmare, aceasta se infecteaza si imbolnavirea ei este ireversibila. Prin tratamentul endodontic se indeparteaza pulpele astfel infectate, se sterilizeaza canalele radiculare prin tratament mecanic si medicamentos si se sigileaza cu o pasta, pentru a proteja locatia respectiva de eventuale noi infectii. Tratamentul este complex si se realizeaza in minim 2-3 sedinte, functie de gradul de imbolnavire al pulpei. Cand infectia este foarte avansata tratamentul se poate intinde pe o durata mai lunga de timp. Pentru ca medicul sa aleaga cea mai eficienta varianta de tratament, va va recomanda efectuarea unei radiografii dentare si va folosiri o camera intraorala pentru a vizualiza mult mai bine locatia respectiva.
Care sunt simptomele afectiunilor pulpei dentare?
- aparitia de dureri usoare sacaitoare
- aparitia durerii spontane, care iradiaza si care sunt de durata si nu cedeaza la antinevralgice
- aparitia durerii la masticatie sau la inclestarea dintilor
- aparitia durerii nevralgice la cald sau rece sau a durerii pulsatile violente.
- Care sunt efectele netratarii la timp a acestor afectiuni?
- se pot complica, ajungand la nivelul osului alveolar, ceea ce determina dureri intense de lunga durata si dureri nocturne.
- pot evolua spre alte forme mai complicate precum abcesul sau flegmonul
- pot influenta succesul tratamentului endodontic
Ce este abcesul?
Cand pulpa dentara se infecteaza, aceasta infectia se raspandeste si avanseaza la osul din jurul radacinii dintelui si formeaza un abces.
Ce este flegmonul?
Flegmonul este o inflamatie acuta sau subacuta a tesutului moale. Fiind datorat infectiei pulpei dentare, el provoaca distrugerea tesuturilor si formarea de puroi.
Care sunt beneficiile tratamentului endodontic comparativ cu extractia?
Alternativa la tratamentul endodontic este numai extractia. Absenta unuia sau a mai multor dinti creeaza probleme de fizionomie, masticatie si vorbire. Dupa extractie, in timp, exista posibilitatea migrarii dintilor restanti, modificarii ocluziei (muscaturii) si aparitiei durerii. In aceste conditii, dintii extrasi trebuie inlocuiti printr-o restaurare protetica fixa, implante dentare sau o proteza mobilizabila, care se scoate din cavitatea bucala. Toate acestea presupun manopere chirurgicale, deci timp alocat si resurse materiale suplimentare. Chiar daca exista solutii protetice moderne foarte bune si eficiente de inlocuire a dintilor si implanturi de foarte buna calitate, nimic nu este mai bun decat dintele dumneavoastra natural.
Ce este necesar sa mai faceti pe langa tratamentul endodontic?
Deoarece un dinte tratat endodontic, neavand tesutul din interiorul canalelor radiculare, devine casant si se poate fractura, este recomandata restaurarea coronara finala cu o coroana dentara realizata in laborator in favoarea unei obturatii, deoarece obturatia simpla poate duce la fracturare. Acest lucru trebuie realizat la timp (cel tarziu intr-o luna de la finalizarea tratamentului endodontic) pentru a preveni fractura dintelui si patrunderea in interiorul canalelor a salivei care ar determina reinfectarea lor. Tratamentul endodontic poate fi anulat de patrunderea bacteriilor in canale. La cel mai mic semn de afectare coronara, adica de fractura a obturatiei, de mobilizarea a coroanei, de aparitie a unei fisuri/fracturi sau a unei carii pe dinte, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul dentist generalist pentru refacerea sau inlocuirea acesteia. De asemenea, este necesar sa respectati regulile de igiena orala si sa va verificati statusul dentar cel putin o data pe an.