Daca ati avut vreodata un abces dentar, probabil ca vi-l amintiti foarte bine. Este o stare destul de inestetica si dureroasa pe care, majoritatea oamenilor, si-o amintesc mult timp. In general, un abces se dezvolta doar pentru ca o conditie existenta a fost lasata netratata. Astfel, daca ati lasat netratata o carie profunda, exista o mare probabilitate ca aceasta sa se infecteze si sa se transforme intr-un abces dureros.
Un abces dentar este tratat, in mod traditional, de catre un medic dentist, care va proceda la drenajul puroiul colectat in interiorul abcesului si va incerca sa va scape de infectie. Acest lucru necesita uneori un tratament de canal radicular, procedura care poate salva dintele afectat; in caz contrar, dintele trebuie indepartat prin extractie dentara.
Abcesele dentare nu se vindeca niciodata de la sine; mai rau, acestea pot provoca complicatii in zonele invecinate si in tot organismul, care pot fi uneori extrem de grave. In acest articol va vom explica de ce este atat de important sa nu amanati vizita la medicul dentist si sa urmati cu toata seriozitatea recomandarile medicului pentru tratarea abcesului dentar.
Urasc sa merg la dentist. Ce se intampla daca nu tratez abcesul?
Problema cu infectiile dentare (sau cu infectiile la nivelul radacinei dintilor, pentru a fi corecti) este faptul ca acestea apar sub nivelul gingiei, iar aceasta zona nu beneficiaza de proprietatile de curatare ale salivei. Pe masura ce infectia se raspandeste, pulpa dentara este distrusa si osul maxilar incepe sa se dizolve.
Pe perioada in care infectia se instaleaza este posibil ca durerile sa scada in intensitate, insa situatia se agraveaza, nu se amelioreaza. Diminuarea durerii se explica prin faptul ca, odata cu afectarea osului maxilar se produce si o deteriorare a nervului din regiunea aferenta, deteriorare care poate duce la moartea nervului. Distrugerea treptata a osului maxilar impiedica mentinerea fixa a dintelui in alveola dentara, ducand la pierderea acestuia.
Complicatiile abcesului dentar lasat netratat
Un abces dentar lasat netratat sau tratat necorespunzator, poate evolua in doua directii:
- fistuleaza la nivelul gingiei, drenand puroiul in gura; durerea se poate ameliora datorita eliberarii presiunii, insa pe masura ce infectia se raspandeste, durerea se acutizeaza.
- avanseaza in zona osoasa, infectand tesutul adiacent si afectand dintii invecinati; afectarea tesutului osos duce la desfigurarea faciala si mobilitatea dintilor.
Din cauza apropierii dintilor de creier, infectiile se pot raspandi rapid de la dinte la maxilar si la creier. Persoanele cu sisteme imunitare compromise au un risc crescut de raspandire a infectiei bacteriene din dintele lor in tot restul corpului.
Alte complicatii ale abceselor dentare sunt:
– sinuzita maxilara, atunci cand acestea apar in zona dintilor superiori
– raspandirea infectiei in sange, care poate duce la septicemie
Infectia bacteriana provenita de la un abces dentar poate fi incredibil de periculoasa daca se extinde pe maxilar, gat sau creier. Daca infectia ajunge la creier, poate fi necesara o interventie chirurgicala asupra acestuia, reducerea presiunii intracraniene si terapia hiperbarica prin oxigen. Alte infectii bacteriene, cum ar fi meningita, pot necesita spitalizare indelungata.
O infectie survenita la nivelul cavitatii orale se poate raspandi cu usurinta prin intermediul sistemului circulator (vasele de sange sau limfatice) in spatiul cuprins intre cei doi plamani. Ajunsa la acest nivel infectia poate afecta toate organele situate in acest spatiu: esofag, trahee, plamani, inima, dar si vasele mari de sange, cum sunt artera aorta sau vena cava superioara.
Daca dezvoltati septicemie, o infectie a sangelui care se raspandeste prin tot corpul, aceasta va poate pune viata in pericol. Unele complicatii mai rare, dar totusi grave, includ angina Ludwig, care poate inchide caile respiratorii si provoca sufocare.
Nu mai este nevoie sa va reamintim ca un abces dentar trebuie tratat de urgenta pentru a nu degenera intr-o situatie mai grava. Daca actionati din timp si respectati cu strictete tratamentul prescris de medicul dentist, atunci abcesele dentare se pot vindeca usor si repede, fara sa lase urme pe termen lung.
Un abces poate fi una dintre cele mai dureroase dintre afectiunile dentare si care, adesea, se dezvolta rapid. Cresterea presiunii unui abcess provoaca durerea. Scurgerea puroiului printr-o fistula reduce presiunea. Durerea va disparea. Totusi, infectia trebuie inca tratata.
Despre cum facem fata durerilor provocate de abcesele dentare si care sunt cele mai bune tratamente discutam in articolele urmatoare. Urmariti blogul Chiromax si pagina noastra de pe facebook pentru a afla cele mai bune recomandari in materie de sanatate si igiena orala.