Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt piese metalice, de obicei din titan pur, sub forma de surub si care sunt pozitionate chirurgical in cavitatea maxilarului, sub gingie. Odata ce au fost instalate, implanturile dentare permit medicului dentist sa monteze dintii lipsa.

Implanturile sunt de obicei mai scumpe decat alte metode de inlocuire a dintilor, insa din punct de vedere estetic si functional reprezinta cea mai moderna si eficienta solutie de inlocuire a dintilor pierduti.

Cum functioneaza implanturile dentare?

Deoarece implanturile fuzioneaza la nivelul maxilarului, ele ofera suport stabil pentru dintii artificiali. Protezele dentare si puntile montate pe implanturi nu vor aluneca sau nu se vor misca in gura – un beneficiu deosebit de important atunci cand mananci si vorbesti. Aceasta fixare sigura ajuta protezele si puntile dentare, precum si coroanele individuale montate pe implanturi, sa se simta mai natural decat puntile sau protezele conventionale.

Pentru unii oameni, puntile si protezele dentare nu sunt confortabile sau chiar, din cauza durerilor, a crestelor alveolare slabite sau a reflexului de voma. in plus, puntile dentare obisnuite trebuie ancorate de dinti in ambele parti ale spatiului lasat de dintele lipsa. Un avantaj al implanturilor este ca dintii invecinati nu trebuie pregatiti sau slefuiti pentru a sustine noul dinte / dinti.

Pentru instalarea implanturilor, trebuie sa aveti gingiile si structura osoasa sanatoase si adecvate pentru a sustine implantul. De asemenea, trebuie sa va angajati sa pastrati aceste structuri sanatoase. O igiena orala meticuloasa si vizitele dentare regulate sunt esentiale pentru succesul pe termen lung al implanturilor dentare.

Tipuri de implanturi dentare

In implantologia dentara, medicii implantologi folosesc doua tipuri de implanturi dentare, si anume: implantul intraosos si implantul subperiostal.

Implantul dentar in osul maxilarului sau intraosos (endosteal / endosseous) – acestea sunt implanturi care sunt montate chirurgical direct in osul maxilarului. Odata ce tesutul din jurul gingiei s-a vindecat, este necesara o a doua interventie chirurgicala pentru a conecta un stalp suport la implantul original. in final, un dinte artificial (sau mai multi dinti) este atasat la post-individual sau grupat pe o punte sau o proteza.

Implantul dentar pe osul maxilarului sau subperiostal  – acest tip de implant consta in inserarea unui cadru metalic in osul maxilar, direct sub tesutul gingival. Pe masura ce gingiile se vindeca, cadrul metalic se fixeaza pe osul maxilarului. Pe acest cadru metalic se vor atasa ulterior stalpi suport, care vor iesi din gingie, si de care se vor sprijini mai apoi dintii artificiali.

Exista de asemenea si posibilitatea de implant dentar trans-osos pentru pacientii a caror structura osoasa nu permite implantul intraosos, insa aceasta varianta este mai rar abordata de medicii implantologi.

Cat rezista implanturile dentare?
Implanturile rezista, in general, 10-20 de ani si mai mult, in functie de locul implantului si de respectarea igienei orale si a controalelor dentare de rutina de catre pacient. Molarii fiind mai supusi efortului si uzurii, implanturile de molari nu dureaza atat de mult cat cele frontale.

Asigurati-va implanturile pentru viitor

Cele mai multe implanturi dentare sunt de succes si exista cativa pasi pe care ii puteti face pentru a va asigura succesul si a asigura implantului o viata lunga. Iata catre sunt top sfaturi pentru ingrijirea orala a implanturilor dentare.

  1. Practicati o buna igiena orala – periati dintii de doua ori pe zi si folositi ata dentara o data pe zi.
    – Utilizatii perii interdentare, perii special create pentru implanturi pentru a ajuta la curatarea zonelor greu accesibile din jurul implantului.
    – Longevitatea si succesul implanturilor depind de igiena orala. Utilizati paste de dinti cu particule slab abrazive pentru a va mentine gura curata si sanatoasa.
  2. Renuntati la fumat – fumatul poate slabi structura osoasa si poate contribui la esecul implantului.
  3. Evitati sa mestecati pe alimentele grele – nu mestecati pe obiecte grele, cum ar fi gheata si bomboanele grele deoarece acestea pot sparge coroana si dintii naturali.
  4. Vizitati medicul dentist – curatarea profesionala a dintilor si controalele periodice la fiecare sase luni va pot ajuta sa va asigurati ca implantul dumneavoastra este in stare buna.

Medicii stomatologi de la clinica dentara Chiromax va ofera tratamente si interventii profesionale personalizate. Vizitati-ne pentru a afla mai multe despre serviciile noastre de implanturi dentare!

Dacă ți-a plăcut împarte cu prietenii tăi :

Articole similare