In ciuda imbunatatirilor in domeniul ingrijirii orale, milioane de romani sunt afectati de pierderea dintilor, in special, cauzate de cariile dentare, boala parodontala si unele traumatisme si accidente. Timp de multi ani, singurele optiuni de tratament disponibile pentru persoanele cu dinti lipsa erau puntile si protezele. Dar astazi sunt disponibile variante mult mai eficiente si fiabile din punct de vedere estetic si functional: implanturile dentare.
Implanturile dentare inlocuiesc radacinile dintelui. Implanturile ofera o baza solida pentru dintii inlocuiti (permanenti) sau detasabili, care sunt realizati pentru a se potrivi cu dintii dumneavoastra naturali.
Care sunt avantajele implanturilor dentare?
Exista mai multe avantaje pentru implanturile dentare, printre care:
Imbunatatirea aspectului. Implanturile dentare arata si se simt ca proprii dinti. si pentru ca sunt concepute sa se imbina pe os, ele devin permanente.
Discurs imbunatatit. Cu proteze prost fixate, dintii pot aluneca in interiorul gurii, determinandu-va sa va muscati sau sa va slabiti cuvintele. Implanturile dentare va permit sa vorbiti fara sa fiti ingrijorati ingrijorarea ca proteza ar putea aluneca.
Imbunatatirea confortului. Pentru ca ele devin parte din dvs., implanturile elimina disconfortul protezelor detasabile.
Mai usor de mancat. Protezele dentare pot face dificila mestecarea. Implanturile dentare functioneaza precum proprii dinti, permitandu-va sa mancati alimentele preferate, cu incredere si fara durere.
Imbunatatirea stimei de sine. Implanturile dentare va pot oferi zambetul, va pot ajuta sa va simtiti mai bine si sa aveti mai multa incredere in dumneavoastra.
Imbunatatirea sanatatii orale. Implanturile dentare nu necesita scoaterea altor dinti, asa cum face in cazul puntilor dentare. Deoarece dintii din apropiere nu sunt modificati pentru a sustine implantul, mai multi dintre dintii dumneavoastra sunt lasati intacti, imbunatatind sanatatea orala pe termen lung. Implanturile individuale permit de asemenea un acces mai usor intre dinti, imbunatatind igiena orala.
Durabilitate. Implanturile sunt foarte durabile si vor dura multi ani. Cu multa grija si o ingrijire atenta, multe implanturi au o durata lunga de viata.
Comoditate. Protejele detasabile pot fi scoase si indepartate. Implanturile dentare elimina inconvenientele jenante de indepartarea protezelor, precum si nevoia de adezivi dezordonati pentru a le mentine in loc.
Care este rata de succes pentru implanturile dentare?
Rata de succes pentru implanturilor dentare variaza in functie de locul in care sunt plasate implanturile, dar, in general, implanturile dentare au o rata de succes de pana la 98%. Cu grija adecvata (vezi mai jos), implanturile pot dura o viata.
Cine poate beneficia de implanturile dentare?
In majoritatea cazurilor, oricie persoana care este suficient de sanatoasa pentru a fi supusa unei extractii dentare de rutina sau a unei interventii chirurgicale orale, poate fi considerata apta pentru un implant dentar.
Pacientii trebuie sa aiba gingii sanatoase si structura osoasa suficienta pentru a tine implantul. De asemenea, acestia trebuie sa isi asume o buna igiena orala si vizitele periodice la medicul stomatolog. Fumatorii inraiti, persoanele care sufera de tulburari cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inima, sau pacientii care au avut radioterapie in zona capului / gatului trebuie evaluati individual. Daca aveti in vedere lucrari de implanturi dentare, discutati cu medicul dentist pentru a vedea daca acestea sunt potrivite pentru dumneavoastra.
Ce implica obtinerea unui implant dentar?
Primul pas in procesul de inserare a unui implant dentar consta in elaborarea unui plan individualizat de tratament. Planul vizeaza nevoile dvs. specifice si este pregatit de o echipa de profesionisti care sunt special instruiti si cu experienta in chirurgia orala si stomatologie restaurativa. Aceasta abordare va permite sa aveti parte de o lucrare dentara coordonata in baza celei mai bune variante de implant pentru dumneavoastra.
Apoi, implantul radacinii dintelui, un mic surub din titan, este plasat in soclul osos al dintelui lipsa. Pe masura ce vindecarea tesutului maxilarului se produce si se reface in jurul surubului metalic implantat, acesta se acoreaza in in siguranta in maxilar. Procesul de vindecare poate dura intre sase si 12 saptamani.
Odata ce implantul a fost prins in osul maxilar, un mic conector – numit bont – este atasat la surub pentru a retine in siguranta dintele nou. Pentru a modela dintele sau dintii noi, dentistul dvs. va lua o amprenta dentara si va creea un model al muscaturii, care va surprinde toti dintii, tipul si aranjamentul acestora. Noul dinte sau noi dinti se bazeaza pe acest model. Un dinte de inlocuire, numit coroana, este apoi atasat la bont. in loc de una sau mai multe coroane individuale, unii pacienti pot avea atasamente plasate pe implant, care retin si sustin o proteza amovibila.
Medicul dentist va va potrivi de asemenea culoarea dintilor noi cu dintii naturali. Deoarece implantul este asigurat in interiorul maxilarului, dintii inlocuiti arata, se simt si functioneaza la fel ca si dintii naturali.
Cat de dureroase sunt implanturile dentare?
Majoritatea persoanelor care au beneficiat de implanturi dentare spun ca exista foarte putin disconfort implicat in aceasta procedura. Anestezia locala poate fi utilizata in timpul procedurii, iar majoritatea pacientilor au raportat ca implanturile implica mai putina durere decat o extragere a dintilor.
Dupa lucrarea de inserare a implantului dentar, durerea usoara poate fi tratata cu medicamente analgezice pe care vi le va recomanda medicul dentist.
Cum am grija de implanturile dentare?
Implanturile dentare necesita aceeasi grija ca si dintii reali, inclusiv periajul, folosirea atei dentare, clatirea cu o apa de gura antibacteriana si verificarile periodice dentare.
Pentru mai multe informatii despre implanturile dentare, cititi articolele de pe blogul nostru. Va asteptam la cabinetul nostru din strada Lupeni nr. 2 pentru o consultatie si evaluare a unui plan de tratament personalizat, cu indicarea celor mai bune optiuni pentru sanatatea dvs. orala.