Implantologie

implanturi dentare

Ce este implantul?

Implantul este un dispozitiv dintr-un material biocompatibil (de cel mai multe ori de formă unui șurub) care înlocuiește rădăcina sau rădăcinile dinților pierduți. Pe aceste structuri pe care le putem denumi și rădăcini artificiale se fixează lucrări protetice dentare fixe sau mobilizabile.
Statistic, rata de succes a implantului este între 93 – 96% la 5 ani de la înserare.
Menținerea în timp a lucrărilor pe implante este condiționată în primul rând de buna igienă orală și controalele periodice.
Confecționarea implantului din titan, care nu dă reacții alergice, face ca fenomenul de respingere de către organism să nu existe.
Folosirea implantului este condiționată cel mai adesea de existența unei dimensiuni corespunzătoare a osului crestei alveolare, deci de o evaluare cantitativă, dar și calitativă a osului.

Indicații:

Implantul este indicat dacă există edențatii unidentare sau multiple la nivelul ambelor arcade. Prezența edentațiilor duce, în toate cazurile, la migrarea orizontală sau verticală a dinților vecini, însoțite de fenomene de artrofie osoasă ca o consecință a unor forțe nocive dezvoltate în timp la nivelul arcadelor. De cele mai multe ori modificarea ocluziei (muscăturii) se reflectă prin modificări la nivelul articulației temporo-mandibulare care sunt simptomatice sau nu.
Potențialul pacient candidat la protezare pe implante va necesita investigații specifice pentru evaluarea atât a stării de sănătate și depistarea factorilor de risc care pot complică tratamentul, cât și a contraindicațiilor.
Pacientul este informat preoperator despre tehnica inserării implantului, durata tratamentului, avantajele față de tratamentul protetic convențional, precum și despre costuri.

Avantajele implantului:

Eficiență masticatorie crescută.
Previne resorbția osului crestei alveolare care își va menține volumul și calitatea în jurul implantului.
Păstrarea integrității dinților adiacenți zonei dintelui lipsă care, în tratamentul protetic convențional, sunt slefuiți și, cel mai adesea, devitalizați.
Rezultatele inserării implantului, în general, sunt influențate de condiții locale sau generale.

Condițiile locale sunt:
Igiena defectuoasă duce la formarea plăcii bacteriene și la infecția gingiei și a osului din jurul implantului (ca și la dinte) cu pierderea suportului osos subiacent. Aceasta se poate rezolva prin igienizare profesională în cabinet.
Fumatul influențează prin depunerea produșilor de combustie care accelerează fenomenele inflamatorii și prin vasoconstrictia locală (irigarea sanguină defectuoasă) a gingiei și a osului, urmate de atrofie. Din aceste cauze fumatul este o contraindicație relativă sau, după unii autori, chiar absolută, știut fiind că la fumători supraviețuirea implantului este mult mai mică în comparație cu cea a nefumătorilor.

Condițiile generale sunt:

Bolile cronice cum ar fi diabetul necompensat sau SIDA
Bolile metabolice osoase
Tratamentele cu steroizi
Osteoporoza netratata etc.

De aceea este foarte importantă discuția în prealabil cu medicul curant pentru a elimina din timp posibilele probleme ce pot duce la eșecul implantului. Buna colaborare cu pacientul va face ca medicul să poată face o evaluare corectă a stării de sănătate. Este important de știut că vârsta înaintată nu reprezintă un impediment în tratamentul implantar pentru că bătrânețea nu este o boală. Sănătatea este determinantă.