Pentru prevenirea aparitiei afectiunilor dentare cu efecte asupra starii dumneavoastra de sanatate, va recomandam sa aveti in vedere pe de o parte regulile de igiena bucala iar pe de alta parte vizitele la medicul stomatolog. El poate semnala prezenta depunerilor de tartru si recomanda efectuarea unui detartraj.
Ce este detartrajul?
Tartrul este principala cauza a aparitiei bolii parodontale (parodontozei), prin urmare indepartarea acestuia este necesara si este nevoie da fie facuta cu o anumita regularitate. Detartrajul reprezinta procedeul de indepartare a tartrului de pe dintii naturali sau artificiali si de curatare a suprafetelor acestora, supragingival si subgingival.
Cum se realizeaza detartrajul?
Detratrajul se poate realiza doar de personalul specializat, manual, cu ajutorul ultrasunetelor sau cu instrumentar sonic.
Detartrajul manual – se realizeaza cu diverse instrumente, precum ghera,instrumente trapezoidale, scera simpla, scera dubla cudura, daltile, razusele, pilele, chiuretele, functie de specificul zonei de curatat.Trusele utilizate permit acces foarte bun la toate suprafetele dentare, astfel incat sa existe risc minim de lezare a tesuturilor moi.In prima sedinta de detartraj este posibila o usoara sangerare, dar in sedintele urmatoare sangerarea se reduce sau lipseste datorita disparitiei inflamatiei gingivale.
Detartrajul ultrasonic – se face cu ajutorul aparatelor de detartraj ultrasonic si foloseste ultrasunetele, care au un efect de imbunatatie a circulatiei locale, exercitand si masaj zonelor asupra carora sunt aplicate.Detartrajul ultrasonic este mai eficient decat cel manual, dar, datorita riscului de a provoca dureri in zonele sensibile, e contraindicat la copii,la nivelul plagilor chirurgicale; la pacientii cu proteze de vulvare, la gravide.
Detrartrajul sonic – utilizeaza propulsia cu aer si este mai eficient decat cel ultrasonic.Suprafata cementului ramane mult mai neteda dupa utilizarea acestui procedeu.Singurul dezavantaj este zgomotul specific greu de suportat de pacienti.
Dupa detartraj se controleaza toate suprafetele dentare pentru a indeparta tartrul rezidual si pentru a finisa suprafetele detrartrate cu intrumentar manual sau rotativ precum perii, cupe de cauciuc, oastre abrazive cu sau fara fluor.
Detartrajul facut incorect poate determina:
- luxatia sau expulzia dintelui cu mobilitate crescuta
- ranirea tesuturilor moi in momentul deraparii instrumentelor
- cresterea sensibilitatii
- dislocarea sau fracturarea obturatiilor
La ce interval de timp este recomandat detartrajul?
Detartrajul se recomanda a fi efectuat la o perioada de 6 luni, iar in cazul pacientilor cu boli congenitale ale cordului sau dobandite se doreste o administrare de antibiotice profilactice.Se tine seama detartrajului sonic si ultrasonic.