Parodontologia

Parodontologia este ramura medicinii dentare care se ocupa de bolile parodontiului. Denumirea generala data afectiunilor inflamatorii si degenerative ale tesuturile de sustinere a dintelui se numeste parodontopatia.

Ce sunt afectiunile parodontale?
Afectiunile parodontale reprezinta infectarea tesutului ce sprijina dintii. Gingiile sunt atasate de dinti astfel incat formeaza un sant gingival in forma de „V” la baza dintelui. Bolile parodontale ataca exact in acest sant, producand leziuni dintelui si tesutului. Pe masura ce boala se agraveaza, santul gingival se adanceste.

Care sunt cauzele bolii parodontale?
Bacteriile care se depun pe suprafata dintelui si subgingival, pe os si gingii determina aparitia bolii. La inceput nu apar dureri, insa, in timp, nediagnosticata si netratata, poate avea consecinte nefaste, pana chiar la pierderea dintilor de pe arcada. Boala apare mai des la adult si foarte rar la copii. Cu toate ca are o evolutie lenta, formele inflamatorii pot debuta brusc.

Care sunt simptomele bolii parodontale?
Inflamatii care sunt determinate de:

  • gingivite, care determina sensibilizarea si sangerarea gingiilor spontan sau la periaj; gingivitele se manifesta sangerare, inrosire, ulceratie si edem al gingiei; ele pot fi incipiente, moderate sau severe
  • parodontitele, care se manifesta prin formarea pungilor parodontale aflate intre dinte si gingie din cauza placii bacteriene care se transforma in tartru
  • parodontitele avansate, care duc la distructia osului si a ligamentului parodontal si, implicit, lapierderea dintelui de pe arcada.

Ce tipuri de paradontite exista?

  • parodontita adultului;
  • parodontita adultului tanar;
  • parodontita juvenila;
  • parodontita prepuberala;
  • parodontita rapid- progresiva (refractara la tratament) .

Ce inseamna gingivectomia?
Gingivectomia reprezinta o interventie chirurgicala minora asupra gingiei. Aceasta consta in indepartarea unei mici cantitati de tesut gingival din jurul unuia sau mai multor dinti in scopul reconstituirii tesutului gingival. Aceasta interventie are loc dupa ce au fost incercate alte metode non-chirurgicale de ameliorare si inainte ca afectiunea sa avanseze pana in punctul de a pune in pericol ligamentele si suportul osos al dintilor.

Dacă ți-a plăcut împarte cu prietenii tăi :

Articole similare