Să spunem pacienților că oferim servicii de calitate, să vină in clinica noastră pentru un zâmbet minunat sau dinți mai strălucitori? Sperăm că asta deja știu pacienții noștri sau potențiali pacienți care au auzit despre noi. Cred că cititorul nici nu iși dorește asta. Am senzația că ar fi prea banal. Sau să amintim poate că stomatologia modernă se practică cu durere minimă? Dacă am ajuns la subiectul acesta, să spunem cum s-a ajuns la performanta în stomatologie prin evoluția a ceea ce numim freza dentară.
În 1907 James Joyce îi scria fratelui său: „Gura mea e plină de dinți cariați, iar sufletul de ambiții deșarte”. Într-adevar, noi suntem norocoși ca frezele dentare moderne au permis stomatologilor să lucreze rapid și precis, cu durere mai mică decât înainte.
Frezele dentare moderne pot avea 400.000 r.p.m.( rotații pe minut), o viteză mare ce reduce vibrațiile față de frezele din trecut.
Frezele de azi, de multe ori din carbură de tungsten sunt folosite pentru îndepărtarea țesutului dentar ramolit si pregătirea dinților pentru obturație.
Exemple de freze dentare antice sunt cele realizate din stilex cu 9000 ani in urmă de catre oamenii din epoca de piatră, precum si incercările făcute de mayași cu 1000 de ani înainte. Mayașii foloseau instrumente de jad, de mână, pentru a face găuri in dinți si fixa bijuterii.
Totuși, din timpuri străvechi, frezarea dentară era lentă si greoaie, astfel încât extracția dinților era cea mai comună metodă de tratament a cariilor. În 1728, fizicianul francez PIERRE FAUCHARD, numit adesea părintele stomatologiei moderne, a utilizat o freză pusă in mișcare de către un arc.
În 1864, dentistul britanic GEORGE FELLOW HARRINGTON a inventat primul motor dentar, mult mai rapid decât cele anterioare, dar foarte zgomotos și dificil de utilizat.
La fel ca ceasul, motorul ( freza ) se întorcea cu o cheie și mergea două minute pe o rotație.
În 1871, dentistul american JAMES BEALL MORRISON a brevetat o freză acționată de picior, care a avut succes imediat. Cele mai bune freze puteau ajunge la 100 r.p.m., dar MORRISON atinge 2000 r.p.m.
În anii 1870, dentistul american GEORGE F. GREEN a brevetat freza acționată electric, dar ea depindea de baterii dificil de realizat pentru a crea prea mult entuziasm.
În final, în 1957, prima turbină cu aer devine disponibilă cu viteze până la 3000 r.p.m.
Astăzi, alternativa la freze include ablația cu laser, particule cu abrazie și dispozitive de fascicul cu plasmă, precum și roboți experimentali pentru frezaj.
- articol scris de Dr Ionel Julea pentru reperemedicale.ro