Ce sunt abcesele dentare si cum le recunoastem

Cat de periculoase sunt abcesele dentare?  Foarte periculoase. Mai ales daca nu sunt tratate la timp si corespunzator. Inainte de a va explica pericolele foarte reale ale abceselor dentare netratate, este important sa aveti o intelegere de baza a ceea ce este un abces, precum si modul in care acestea sunt diagnosticate si tratate.

In acest scop, din acest articol, cat si din urmatoarele veti afla tot ceea ce v-ati dorit sa stiti vreodata despre abcesul dentar, pericolele la care va expuneti daca nu le tratati, precum si modalitati de prevenire a dezvoltarii de abcese dentare.

Cum se formeaza un abces dentar?

Acest lucru se intampla deoarece in gura dvs. s-a creeat un focar de infectie in care bacteriile s-au inmultit. Din resturile de hrana, in combinatie cu saliva, se formeaza bacteriile care se dezvolta in placa dentara si ataca smaltul dintilor. Daca placa dentara nu este indepartata in mod regulat si corect, prin perierea dintilor si folosirea atei dentare, bacteriile se inmultesc si patrund prin tesutul moale din interiorul dintelui sau al gingiei, cauzand abcesul dentar.

Abcesul medical nu se limiteaza doar la gura. Aceste umflaturi infectate se pot dezvolta oriunde in corp unde sunt conditii ca bacteriile sa se acumuleze si sa se inmulteasca. Este cam acelasi lucru cu a avea o infectie in orice alta parte a corpului. Sistemul imunitar va incerca sa se lupte si el, dar va avea nevoie de ajutor din partea antibioticelor si a altor medicamente sau proceduri medicale.

Cu toate acestea, abcesele dentare sunt aproape intotdeauna un rezultat al dintilor infectati. Acestea pot fi cauzate de laceratii in interiorul gurii, dar acest lucru este putin mai rar. Saliva are proprietati usoare antibacteriene, astfel incat taieturile si leziunile din tesutul oral tind sa fie vindecate cu usurinta.

Simptomele si semnele care indica prezenta unui abces

Un abces dentar este rezultatul unei infectii bacteriene si apare  pe fondul unei imunitatii scazute a organismului. Se manifesta sub forma unei pungi cu puroi localizata in tesuturile din jurul dintelui si o umflatura a gingiei si a fetei in zona dintelui infectat. Puteti simti durere in toata gura, insa cea mai intensa durere va fi resimtita in zona cu dintele bolnav.

Este posibil sa apara simptome de febra, ameteli, bufeuri calde si reci, agitatie, transpiratii si umflaturi in jurul fetei si gatului. Unele persoane nu experimenteaza dureri sau acestea sunt de intensitate redusa, insa umflatura fetei si punga de puroi sunt principalele semne care indica prezenta infectiei.

Alte semne si simptome care indica prezenta unui abces dentar sunt:
– inflamarea gingiilor si a zonei din jurul abcesului
– culoarea rosu aprins si inflamarea gingiilor
– gust neplacut in gura si respiratie urat mirositoare
– extinderea durerii la nivelul osului maxilar, gatului sau urechii de pe aceeasi parte cu dintele afectat
– cresterea intensitatii durerilor, cu precaderea in timpul masticatiei, la atingerea dintelui sau la cald
– febra, frisoane, dureri de cap si stare generala
– schimbarea culorii dintelui, care poate fi gri sau roz
– dintele incepe sa devina mobil
– o umflatura asemanatoare cu un cos sau un furuncul pe partea gingiei dinspre obraz
– scurgeri de puroi, de culoare galbena, si sange din zona cu infectia
– senzatia de impingere / iesire inafara a dintelui, ceea ce are ca efect neinchiderea gurii

Tipuri de abces dentar

In general, in functie de zona de plecare a infectiei, abcesele dentare se impart in trei mari categorii:

  1. Abces gingival: zona de plecare a infectiei este localizata intre spatiul dintre gingie si dinte. Abcesul gingival apare ca urmare a bacteriilor care se dezvolta in placa dentara de la nivelul marginii gingivale sau a resturilor alimentare ramase intre gingie si dinte.
  2. Abcesul periodontal: zona de plecare a infectiei este punga parodontala, un buzunar care se creaza intre dinte si tesutul adiacent) si reprezinta o afectare a parodontiului lateral (suportul ligamentar care fixeaza radacina dintelui de osul maxilarului).
  3. Abcesul periapical: zona de plecare a infectiei este in interiorul dintelui, la varful radacinii dintelui. Bacteriile din cariile dentare netratate patrund in pulpa dintelui si, de acolo, prin canalul radicular, pot difuza in tesuturile situate sub dinte (ligamente, os alveolar) producand infectii ale acestora. Abcesul periapical poate aparea si la dintii cu obturatii sau lucrari dentare vechi sau defectuoase.

Daca va confruntati cu un abces dentar, programati-va de urgenta la un consult medical si urmati tratamentul prescris de medicul dentist. Altfel, netratata corespunzator si la timp, infectia se poate raspandi in tot restul gurii, precum si in tot corpul, si va poate creea neplaceri mult mai mari.

Despre complicatiile pe care le poate aduce pentru starea de sanatate un abces dentar netratat la timp puteti afla mai multe din articolele urmatoare sau de la unul din specialistii clinicii stomatologice Chiromax.

Dacă ți-a plăcut împarte cu prietenii tăi :

Articole similare