Ce este rezectia apicala?

Rezectia apicala este procedura chirurgicala prin care se sectioneaza si se indeparteaza varful radacinii dentare infectate si tesutul osos infectat adiacent. Ea consta in extirparea apexului dentar impreuna cu tesutul osos inconjurator infectat, fiind precedata sau nu de tratamentul endodontic corect si obturatia perfecta a canalului.

Cand este indicat sa se intervina prin procedura rezectiei apicale?

  • Cand exista unele probleme anatomice care impiedica curatarea si obturarea corecta a canalului prin tratament endodontic clasic, probleme reprezentate de calcificari pe parcursul canalelor, curburi radiculare severe, canale radiculare foarte stramte.
  • Cand exista unele probleme ce tin de restaurarea protetica a dintilor implicati. In acest caz dintii restaurati protetic cu infectii periapicale pot reprezenta o problema in cazul in care se incearca retratarea endodontica. Rezistenta coroanei protetice poate fi compromisa de accesul la canalul radicular.. In plus, unii dinti sunt restaurati cu dispozitive corono-radiculare (pivoti metalici) a caror indepartare din canal poate duce la fractura radiculara.
  • In situatia existentei unei fracturi orizontale ale radacinii cu necroza apicala, pentru ca abordarea endodontica a acestui caz nu este foarte sigura
  • Cand exista obstacole pe lungimea canalului radicular care nu pot fi depasite prin tratament endodontic, obstacole precum instrumente fracturate, (ace de canal rupte), materiale de restaurare, fragmente de pivoti fracturati.
  • In situatia unor erori de procedura in tratamentul endodontic, precum obturatii incomplete sau debordante, cai false, granuloame reziduale
  • Cand exista leziuni periapicale mari care nu se mai rezolva prin tratament de canal, pentru a evita reacutizarea infectiei cronice prin insamantare cu germeni din cavitatea bucala
  • De ce se face rezectia apicala?
  • Pentru ca nici o lucrare protetica, fie ea si pe implant de ultima generatie, nu va inlocui perfect functia si rezistenta in timp a unui dinte natural sanatos, este recomandata salvarea acestuia prin terapia endodontica si interventia chirurgicala acolo unde este posibila.

La ce grup de dinti se poate face rezectia apicala?

  • Rezectia apicala se poate efectua la toate grupele de dinti, dar depinde de situatiile anatomice diferite ale radacinilor in raport cu suprafetele osoase ale maxilarelor si de relatia cu cavitatile anatomice de vecinatate. De obicei acest tip de interventie este limitata pentru molarii 2 superiori si inferiori si pentru premolarii inferiori la care dificultatea operatorie rezida in vecinatatea cu gaura mentoniera si implicit manunchiul vasculo-nervos mentonier (posibilitatea lezarii acestuia).

Cum se face rezectia apicala?

  • Aceasta interventie chirurgicala face parte din categoria chirurgiei dento-alveolare, ca urmare se face sub anestezie locala sau, in unele cazuri (pacienti dificili, anxiosi), sub anestezie generala, intrucat pacienul trebuie sa fie cooperant si sa nu simta durere.
  • Operatia se efectueaza in mod frecvent pe scaunul stomatologic si decurge in ambient aseptic tratat cu ozon, cu campuri si vestimentatie sterile si de unica folosinta.
  • Procedura consta in practicarea unei mici incizii in imediata apropiere a radacinii dentare vizate pentru a avea acces la portiunea de os afectata. Se indeparteaza tot tesutul infectat, inclusiv o parte din radacina, fiind necesara apoi obturarea retrograda a canalului endodontic. Cavitatea nou formata va fi tratata cu ozon,pentru a se obtine o zona total aseptica.
  • In anumite situatii defectul osos ramas in urma chiuretajului este destul de mare si capacitatea de refacere a organismului este depasita. In aceste situatii se recurge la aditionarea de os artificial si/sau substante stimulante pentru cresterea osoasa, campul izolandu-se cu o membrana de colagen rezorbabila pentru a nu permite proliferarea de tesut gingival in locul celui osos. Se sutureaza plaga cu fire neresorbabile si se trateaza cu OzonyTron in vederea obtinerii unei vindecari precoce. Aceste fire vor fi indepartate dupa cca. 6-7 zile.

Ce se recomanda sa faceti dupa rezectie apicala?

  • sa protejati o perioada dintii, evitand alimentele dure si suprasolicitarea in masticatie,
  • sa dati atentie mai mult decat oricand igienei orale
  • sa urmati tratamentul antibiotic si antiinflamator prescris,
  • daca apar dureri la cateva zile de la interventie, adresati-va medicului pentru a evita aparitia complicatiilor septice.

Dacă ți-a plăcut împarte cu prietenii tăi :

Articole similare