Consumarea unei bauturi cu gheata va provoaca disconfort dentar? O durere ascutita, intensa si de scurta durata apare de fiecare data cand va periati dintii? Ati putea avea ceea ce se numeste sensibilitate la dinti. De la alimentele acide pana la anumite paste de dinti, sensibilitatea dintilor dvs. ar putea fi cauzata de o multime de alti factori, pe care ii vom enumera in cele ce urmeaza.
Totusi, nu trebuie sa va ingrijoreze prea tare durerea de dinti. Exista lucruri pe care le puteti face pentru a diminua sensibilitatea dintilor si pentru a va imbunatati sanatatea orala. Iata ce ati putea face daca aveti dintii sensibili si pasii pe care ii puteti urma pentru a scapa de neplacerile cauzate de aceasta situatie.
1. Periajul dintilor cu tarie.
Periajul cu prea multa forta sau cu o periuta de dinti cu peri tari poate cauza durerea de dinti. in timp, exagerand in aceasta directie, puteti afecta straturile protectoare ale dintilor si expune canalicule microscopice care duc la nervii dumneavoastra dentari.
Dentina contine un numar mare de pori sau canale umplute cu terminatii nervoase minuscule care pornesc din exteriorul dintelui si ajung la nivelul pulpei dentare. Acestea se numesc canalicule dentinare. Atunci cand aceste canalicule sunt expuse la temperaturi extreme sau alimente acide sau lipicioase, poate rezulta sensibilitate dentara si disconfort. Cea mai simpla solutie este schimbarea periutei de dinti cu una care are perii mai moi si periajul dintiilor cu mai multa blandate.
2. Consumul de alimente acide.
Daca sunt expuse caile care duc spre nervi, alimentele acide, cum ar fi sosul de rosii, sucul de lamaie, grapefruit, kiwi si muraturi poate provoca dureri. Evitarea acestor alimente va poate ajuta sa evitati disconfortul durerii de dinti.
3. Macinarea dintilor si bruxismul.
Chiar daca smaltul dintilor este cea mai puternica substanta din corpul dvs., macinarea dintilor si bruxismul pot deteriora smaltul. Procedand astfel, expuneti dentina sau stratul intermediar al dintilor care contine canaliculele care duc la nervi.
4. Folosirea unei paste de dinti pentru albirea dintilor.
Multi producatori adauga in formulele lor de pasta de dinti substante chimice de albire a dintilor, iar unii oameni sunt mai sensibili la acestea decat altii. Daca pasta dvs. de dinti contine agenti de albire, luati in considerare schimbarea acesteia cu una care nu contine aceste substante.
5. Apa de gura.
Ca si pasta de dinti pentru albire, unele ape de gura contin alcool si alte substante chimice care pot face dintii mai sensibili – mai ales daca dentina este expusa. Incercati clatirea cu o apa de gura neutra sau, pur si simplu, nu mai folositi apa de gura si fiti mai atenti in legatura cu folosirea atei dentare si periajul.
6. Aveti o boala a gingiilor.
Gingivitele repetate, care devin din ce tot ce mai frecvente odata cu inaintarea in varsta (mai ales daca nu ati tinut pasul cu sanatatea dentara), pot provoca sensibilitatea dintilor. Daca boala gingivala sau gingivita este problema, medicul dentist va veni cu un plan pentru a trata boala de baza si poate sugera, de asemenea, o procedura de sigilare a dintilor.
7. Aveti placa dentara excesiva.
Scopul folosirii atei dentare si a periutei de dinti este de eliminarea placii dentare care se formeaza dupa ce manancati. Cresterea excesiva a placii poate duce la uzura smaltului dintilor. Din nou, dintii dvs. pot deveni mai sensibili, deoarece pierd protectia oferita de smalt. Solutia este de a practica o buna ingrijire dentara zilnica si de a vizita medicul dentist pentru dertrataj, la fiecare sase luni – sau mai frecvent, daca este necesar.
8. Ati facut o procedura dentara.
Este comuna experienta unei sensibilitati dupa un tratament pe canal, o extractie dentara sau plasarea unei coroane. Daca simptomele nu dispar dupa un timp scurt, trebuie sa programati o alta vizita la medicul dentist, deoarece acestea ar putea fi un semn de infectie.
9. Dintele este crapat.
Un dinte ciupit sau crapat poate provoca durere care depaseste sensibilitatea dintilor. Medicul dentist va trebui sa va evalueze dintele si sa decida cursul corect al tratamentului, cum ar fi o coroana dentara sau o extractie.
10. Degradarea in jurul marginilor plombelor.
Odata cu trecerea timpului, plombele se pot slabi si se pot rupe sau pot prezenta fisuri in jurul marginilor. Este usor ca bacteriile sa se acumuleze in aceste mici crapaturi, ceea ce va determina acumularea de acid si afectarea smaltului. Asigurati-va ca ati planificat o vizita la cabinetul stomatologic pentru a depista si remedia din tip aceste tipuri de probleme.
11. Temperaturile scazute.
Cand suntem afara, respiratia aerului anormal de rece prin gura poate provoca contractarea dintilor si apoi extinderea acestora, cand se ajunge inapoi la temperatura corpului. Atunci cand dintii sunt expusi la schimbari bruste de temperatura, dentina se extinde si se contracta mai repede decat smaltul, provocand stresul care poate rezulta in formarea fisurilor.
Aceste fisuri pot sa nu fie vizibile si sa nu compromita structura dintelui, totusi pot provoca sensibilitate incomoda. Durerea pe care o simti in dinti este cauzata de miscarea fluidului in canaliculele situate in dentina, ceea ce are ca rezultat iritarea nervilor. Va recomdam sa cititi articolul nostru pe aceasta tema: 8 sugestii pentru a scapa de sensibilitatea dintilor in timpul iernii.
Sensibilitatea dintilor este tratabila. De fapt, s-ar putea sa gasiti ca utilizarea unei paste de dinti special creata pentru dintii sensibili ajuta. Cu toate acestea, aceasta formula nu functioneaza pentru toata lumea.
Daca sensibilitatea dintilor dvs. este extrema si persista, indiferent de pasii pe care ii faceti, asigurati-va ca ati facut o vizita la medicul dvs. dentistpentru o evaluare.
Numai o vizita la cabinetul stomatologic poate determina cea mai probabila cauza a sensibilitatii dintilor dvs. si cea mai buna solutie pentru situatia dvs. particulara. Va asteptam la Clinica Chiromax pentru o consultatie si un plan de tratament personalizat care sa va scape de stresul si disconfortul cauzat de sensibilitatea dintilor dvs.
Bibliografie:
https://www.everydayhealth.com/dental-health/10-biggest-causes-of-tooth-sensitivity.aspx