Cariile dentare sunt determinate de distrugerea smaltului, stratul exterior si dur al dintilor. Cariile dentare netratate cauzeaza probleme severe, chiar boli ale gingiei. Acestea pot fi o problema majora de sanatate pentru copii, adolescenti si adulti.
Din fericire, exista modalitati simple de a pastra dinti puternici si sanatosi, din copilarie pana la batranete. In acest articol, continuam seria cu cele 10 sfaturi pentru a avea si mentine dintii si gingii sanatoase toata viata.
6. Limitati lovirea dintilor. Activitatile sportive si de agrement ajuta sa ne cladim organisme sanatoase, dar ele pot reprezenta o amenintare pentru dinti. Unele activitati de agrement, cum ar fi skateboard-ul si mersul pe role pot fi, de asemenea, un pericol de lovire a dintilor. Daca desfasurati activitati sportive si credeti ca este posibil sa va loviti dantura, puteti cere sprijinul medicului dentist pentru confectionarea unei gutiere de protectie. Aceasta va poate proteja atat dintii, cat si gingiile si obrajii.
- Nu fumati sau mestecati tutun. Petele de tutun de pe dinti pot creste semnificativ riscul de boli ale gingiilor si de cancer oral. Daca fumati sau utilizati tutun de mestecat, luati in considerare renuntarea la acest obicei. De asemenea, consiliati-i pe copiii dvs. sa nu adopte acest obicei.
- Manancati inteligent. La fiecare varsta, o dieta sanatoasa este esentiala pentru dinti si gingii sanatoase. O dieta bine echilibrata, cu alimente integrale – inclusiv boabe, nuci, fructe si legume si produse lactate – va va furniza toate substantele nutritive de care aveti nevoie. Unii cercetatori cred ca acizii grasi omega-3, care se gasesc in peste, pot reduce inflamatiile, reducand astfel riscul de aparitie de boli ale gingiei.
- Evitati alimentele care contin zahar. Atunci cand bacteriile din gura se descompun in zaharuri simple, ele produc acizi care pot eroda smaltul dintilor si contribui la deteriorarea acestuia. Bomboanele lipicioase sunt un alt vinovat, deoarece acestea persista pe suprafetele dintilor.
Bauturile care contin zahar, inclusiv bauturile racoritoare si bauturile din fructe, reprezinta o amenintare speciala, deoarece oamenii au tendinta de a le sorbi si, astfel, acest obicei duce la cresterea nivelului de acid din gura pentru o perioada mai lunga de timp. Bauturile carbogazoase poate face si mai mult rau, deoarece carbonatarea creste aciditatea.
10. Faceti o programare la medicul dentist. Cei mai multi experti recomanda un control stomatologic la fiecare 6 luni – mai des daca aveti probleme, cum ar fi boli ale gingiilor. In timpul unui examen de rutina, medicul dentist indeparteaza placa acumulata pe dinti, care nu se poate peria sau indeparta cu ata dentara si poate identifica alte semne de degradare ale dintilor.
Examenele de sanatate orala efectuate periodic pot descoperi simptome de diabet, osteoporoza si masa osoasa scazuta. De asemenea, un examen stomatologic efectuat regulat, poate ajuta la identificarea si unor alte potentiale probleme de sanatate, cum ar fi:
- Semne timpurii ale cancerului oral. Noua din 10 cazuri de cancer oral pot fi tratate daca este acesta este depistat destul de devreme. Cancerul oral nedetectat se poate raspandi in alte parti ale corpului si devine mai greu de tratat.
- Uzura si macinarea dintilor. Bruxismul sau scrasnetul din dinti poate fi cauzat de stres sau anxietate. De-a lungul timpului, acesta poate deteriora suprafetele masticatorii, ceea ce le face mai sensibile la degradare. In cazul in care dintii prezinta semne de bruxism, medicul dentist poate recomanda o gutiera pentru a fi purtata pe timp de noapte.
- Semne de boli ale gingiilor. Boala gingiilor, de asemenea, numit gingivita sau parodontita, este cauza principala a pierderii dintilor la persoanele in varsta. Din pacate, in momentul in cei mai multi oameni observa oricare dintre semnele de manifestare ale parodontitei, este prea tarziu pentru a inversa prejudiciul. Periodic, medicul dentist poate examina gingiile pentru a identifica posibile semne de aparitie a acestor probleme.
- Interactiuni cu medicamente. Pacientii mai in varsta, in special cei care iau mai multe tipuri de medicamente, au riscul de a avea gura uscata sau xerostomie. Un flux redus de saliva poate creste riscul de probleme de degradare si de mestecare a dintilor.
- Un numar de circa 800 de medicamente diferite provoca uscarea gurii, ca efect secundar. Discutati cu medicul dentist despre orice medicamente pe care le luati. O modificare a prescriptiilor poate ajuta la atenuarea problemei. De asemenea, medicul dentist va poate recomanda o apa de gura sau un gel cu fluor, ca protectie pentru dinti.
Aproape toate cariile dentare si cele mai multe afectiuni gingivale pot fi prevenite cu o buna igiena orala. Vorbim despre cateva minute, in fiecare zi, pe care sa le petreceti pentru a peria dintii si a folosi ata dentara. Asta nu inseamna mult pentru ceea ce obtineti in schimb: dinti si gingii sanatoase pe viata.