Prezenta unui abces dentar este un indiciu ca infectia sa raspandit in tesutul maxilar si in tesuturile din jur. Umflarea insasi este destul de neplacuta. Este umpluta cu puroi, bacterii si celule albe din sange. Se poate transforma intr-o durere profunda si o rana deschisa. Daca se intampla acest lucru, tratamentul trebuie sa fie rapid; daca puroiul din interiorul abcesului se varsa in gura, sanatatea orala va avea de suferit.
Dupa cum am mentionat anterior, este dificil pentru pacienti sa nu caute tratament pentru aceasta afectiune. Chiar daca aveti o fobie dentara, durerea va ajunge probabil prea intensa pentru a o tolera. In zilele noastre sunt extrem de rare situatiile in care un abces dentar devine letal, dar aceasta se intampla doar pentru ca tratamentul este atat de simplu si disponibil. Infectiile sunt foarte usoare, dar pot coplesi sistemul imunitar care are nevoie sa faca fata atacului si poate face aceasta cu ajutorul dat de medicamente.
Cum stiti ca aveti un abces dentar?
In afara de durere, vor exista si alte simptome. Daca credeti ca ati putea avea un abces, aveti grija de acesta. Un dinte care este infectat, de obicei, se va intuneca in culoare. Acest lucru este cauzat de tesut necrotic (mort) care intra in partile poroase ale dintelui.
Puteti dezvolta o proeminenta roz in tesutul gingiilor, in jurul dintelui infectat. Acest lucru va arata ca un cos sau o mica umflatura. Este umpluta cu puroi si trebuie sa fie drenata de un specialist. O „fistula” de acest fel este un semn ca organismul tau incearca sa scape de bacterii. Aceasta va fi, de obicei, insotita de un gust amar in gura si de o respiratia urat mirositoare.
Este posibil ca un dinte sa fie infectat si, totusi, sa nu exista nici o durere care sa indice acest lucru. Ceea ce inseamna este ca dintele a murit. Nu mai poate trimite semnale de durere si probabil va trebui sa fie extras. Cu toate acestea, daca nu simtiti in nici un fel durerea, asta inseamna ca infectia nu s-a raspandit in tesutul gingival si in maxilar. Inca mai aveti sansa de a elimina bacteriile inainte ca abcesul sa devina foarte urat.
Diminuarea durerii si atenuarea simptomelor
In cea mai mare parte, remediile de acasa vor avea efecte mici in atenuarea durerii provocate de un abces. Cu siguranta, nu va puteti trata singur. Cu toate acestea, exista remedii care pot diminua usor durerea, deci ar putea fi o solutie sa apelati la acestea pana incepeti tratamentul prescris de medic.
Pentru a reduce durerile si a preveni tumefierea fetei se recomanda aplicarea unor comprese reci (cu gheata) la nivelul obrazului si evitarea caldurii.
Unul din cele mai bune remedii este ca, de cateva ori pe zi, sa va clatiti in gura si sa faceti gargara, cu o solutie de apa sarata, daca este posibil, cu sare roz de Himalaya. Este un dezinfectant usor si va ajuta sa va pastrati gura curata.
Un alt remediu, care pare ciudat, dar care ajuta la ameliorarea durerii, este sa tineti un pliculet de ceai verde peste zona infectata. Antioxidantii și polifenolii din ceaiul verde reduc durerea si inflamatia. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va asigurati ca sunteti foarte atent si delicat, pentru ca ultimul lucru pe care doriti sa-l obtineti este spargerea abcesului.
De asemenea, se pot administra medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala, asa cum sunt calmantele sau medicamentele care reduc inflamatia, precum si cele pentru scaderea febrei, atunci cand este cazul. Totusi, nu recurgeti la tratamentul de la domiciliu decat atunci cand nu va puteti prezenta imediat la medicul specialist!
De obicei, analgezicele care contin aspirina sunt strict interzise, intrucat aceasta subtiaza sangele. Acest lucru va face pentru medicul dentist sa fie mai dificila efectuarea tratamentelor pe dintele infectat. Oricum, nu veti avea mult timp sa asteptati inainte ca tratamentul pe canalul radacinii sau procedura de drenaj sa fie programata.
Ce se intampla daca mergeti la medicul dentist?
Este posibil ca acestea sa va prescrie imediat antibiotice pentru a reduce simptomele si pentru a controla febra. Dupa aceea, este posibil sa urmeze tratamentul dentar. De asemenea, medicul dentist va va prescrie cateva analgezice care trebuie luate in timp ce asteptati efectuarea tratamentului. Daca dintele infectat poate fi salvat sau nu va depinde in intregime de cat de mari sunt daunele cauzate de infectia dentara.
Daca infectia a inceput in interiorul unui dinte, medicul dentist va face o mica gaura in dinte. Aceasta permite evacuarea puroiului. Dintele are nevoie de tratamentul canalului radicular, urmat de o umplutura sau o coroana.
Daca un abces este foarte mare sau daca dintele este deteriorat grav, este posibil sa fie necesara indepartarea dintelui. Un abces mare va trebui adesea eliminat. Medicul dentist face o gaura in gingie prin os, care ofera o cale de iesire pentru orice lichid sau puroi. Acest lucru va reduce riscul de raspandire ulterioara a infectiei.
Medicul dentist are responsabilitatea de a face tot posibilul pentru a va trata si salva dintele dintele afectat. Daca insa acesta este prea degradat ca sa ramana in gura, dentistul il va extrage si va discuta cu dvs. optiunile de inlocuire, la o data ulterioara.
Cu cat mai devreme solicitati un tratament pentru un abces dentar, cu atat este mai mare sansa de a va salva dintele. Daca mergeti la controale dentare regulate, este putin probabil ca un abces dentar sa se formeze vreodata fara a fi observat.