Cele mai simple sfaturi pentru a trata si vindeca gingivita

Gingivita este caracterizata prin gingii iritate, care pot fi rosii sau pot sangera cu usurinta cand iti periezi dintii si este asociata cu tartrul dentar si placa dentara din jurul marginilor gingiilor. Gingivita este o afectiune care trebuie tratata imediat pentru a preveni o eventuala piedere a dintilor.

Oamenii pierd mai multi dinti din cauza afectiunilor gingivale si a gingivitei decat prin deteriorarea propriu-zisa a dintelui. Gingivita – in care gingiile sangereaza cu usurinta, iar pe marginile lor se acumuleaza placa dentara si tartrul – este cea mai intalnita afectiune gingivala.

Daca gingivita nu este tratata, se pot dezvolta pungi de puroi la baza dintelui, urmate de acumularea de puroi si slabirea dintilor, care, in timp, pot cadea. O buna igiena orala este esentiala in prevenirea acestei afectiuni dureroase, dar remediile traditionale pot constitui un tratament extrem de eficient odata ce a survenit infectia.

In continuare, sa vedem care sunt recomandarile pentru tratarea si vindecarea afectiunilor gingivale.

Apa de gura antiseptica

Medicina conventionala recomanda pentru inceput utilizarea apei de gura antiseptice si a analgezicelor, in cazul in care apare durerea.

Apa de gura, recomandata de catre medicul stomatolog, se utilizeaza de 2-3 ori pe zi. Analgezicele se iau, de asemenea, conform recomandarilor medicului.

Atentie: unele ape de gura produc pe dinti pete maronii care vor disparea odata cu utilizarea acestor produse.

Aromaterapie

Trateaza gingivita cu uleiuri tamaduitoare extrase din smirna, cimbru, fenicul si arborele de ceai.

Cimbrul (Thymus vulgaris) este antiseptic si ajuta la stoparea infectiei, smirna (Commiphora molmol) este antimicrobiana, iar arborele de ceai (Melaleuca alternifolia) intareste sistemul imunitar.

Utilizarea acestor uleiuri esentiale se face astfel:

  • se toarna cateva picaturi in apa de gura sau in apa calda si se clateste gura
  • se maseaza tinctura de smirna direct pe gingii pentru a imbunatati circulatia sanguina.

Nutritia in vindecarea gingivitei

Continutul de fibre si nutrienti este important in tratarea si vindecarea gingivitei.

Cand mananci mere, pere, telina si morcovi cruzi, efectul de masaj stimuleaza circulatia sangelui catre marginiile gingiilor si previne aparitia placii bacteriene. Insa, odata instalata aceasta afectiune, gingiile sangereaza cu usurinta, iar consumul de alimente crude este dureror; astfel, se intra intr-un cerc vicios.

Mananca zilnic citrice si produse proaspete din aceste fructe pentru a aduce un aport suplimentar de vitamina C in organism. Evita zaharul si produsele zaharoase si periaza dintii imediat ce ai mancat alimente bogate in zaharuri. Daca acest lucru nu este posibil, atunci mestecarea unei gume fara zahar, timp de 15 minute, poate fi de ajutor.

O apa de gura eficienta – in aceasta situatie – poate fi obtinuta adaugand o lingurita de sare la un pahar de apa calda.

Remedii homeopatice

Urmatoarele remedii homeopatice pot fi de ajutor:

  • Mercurius solubilis 6c: pentru gingii inflamate, sangerande, respiratie urat mirositoare, dinti subrezi, gust metalic, gura umeda, dar cu senzatia de sete.
  • Fosfor 6c: pentru gingii care au ulceratii si sangereaza cu usurinta, hemoragii in urma extractiilor dentare.
  • Acid nitric 6c: pentru dinti subrezi, gingii sangerande, afte in zona palatala.

Pentru dozajul acestora, se va tine cont de prescriptiile si recomandarile medicului specialist.

Remedii pe baza de plante

Apele de gura si pastele de dinti pe baza de plante ajuta la intarirea si imbunatatirea sanatatii gingiilor.

Fa o infuzie racita si bine strecurata sau un decoct care sa contina plante medicinale, precum: cretisoara, galbenele, echinaceea, sovarf, rozmarin, salvie, si utilizeaza pentru clatirea gurii.

De asemenea, pentru periajul dintilor, foloseste o pasta de dinti care sa contina extracte naturale din aceste plante.

Pentru stimularea sistemului imunitar, suplimenteaza dieta cu produse naturiste pe baza de echinacea, laptisor de matca si usturoi.

Remediile din plante nu pot inlocui ingrijirea dentara corespunzatoare. Intotdeauna informeaza medicul dentist cu privire la orice tratament pe baza de plante. In timp ce musetelul si galbenelele au o istorie foarte lunga de utilizare, unele plante medicinale trebuie utilizate cu atenție de catre persoanele alergice la polen, galbenele sau crizanteme.

Alte sugestii pentru gingivita

Evita fumatul, deoarece acesta poate agrava inflamația la nivelul gingiilor si poate permite ca boala sa avanseze. De asemenea, incearca sa gestionezi stresul in mod eficient, deoarece acesta poate slabi sistemul imunitar si creste susceptibilitatea la boli.

Dacă ți-a plăcut împarte cu prietenii tăi :

Articole similare