Deteriorarea dintilor si boala parodontala de la nivelul gingiilor sunt doua dintre cele mai frecvente boli ale cavitatii bucale pe care tu si familia ta le-ati putea experimenta la un moment dat. De asemenea, leziunile la nivelul fetei si gurii pot compromite sanatatea dintilor dumneavoastra.
Cu toate acestea, exista alte cateva probleme de sanatate orala puteti fi in situatia in care aveti nevoie sa solicitati ajutor medicului dentist sau medicului specialist, pe care le vom enumera in continuare.
7. Afte dureroase
Nimeni nu stie ce cauzeaza aceste blistere mici si dureroase in gura. Factorii declansatoari includ hipersensibilitatea, infectiile, dezechilibru hormonal, stres si lipsa unor vitamine si nutrienti. De asemenea, numite afte ulceroase, aceste leziuni pot aparea pe limba, obraz, chiar si pe gingii. De obicei dureaza o saptamana sau doua. Ranile persistente si severe pot fi tratate cu creme speciale, medicamente sau cu lasere dentare.
8. Leucoplazie
Leucoplazia (sau Leukoplakia) este o reactie la un iritant, cum ar fi dinti abrazivi / ascutiti, proteze daunatoare, fumatul si tutunul fara fum. Poate aparea sub forma unor pete albe sau placi in gura. De obicei, acestea sunt nedureroase si nu pot fi indepartate. Leukoplakia poate fi, de asemenea, o afectiune precanceroasa. Leucoplaziile sunt, de obicei, asimptomatice si sunt iniţial observate de catre un medic stomatolog, in timpul consultatiei.
Stiati ca in decursul vieții, o persoana adulta produce cca 37.854 de litri de saliva, adica aproximativ 1.5 litri de saliva intr-o zi?
9. Herpes oral (sau herpes bucal)
Herpesul oral (sau herpes bucal) este o infectie care erupe la nivelul buzelor si a gurii cauzata de virus herpes simplex HSV. Virusul implica aparitia unor rani dureroase localizate pe buze, gingii, limba, cerul gurii, interiorul obrajilor si uneori pe fata si gat. De asemenea, poate declansa simptome precum febra si dureri musculare. De obicei, oamenii confunda infectia cu aftele.
Infectia cu herpes oral se poate transmite prin:
– contact cu mucoasele infectate sau piele
– folosirea acelorasi obiecte pentru mancat sau baut
– contact sexual
– sarut
10. Candidoza orala (bucala)
Candidoza orala este o infectie a cavitatii orale cauzate de microorganismul fungic numit candida albicans si este mai frecventa la adultii in varsta si la bebelusi. Un sistem imunitar slabit, diabetul, antibioticele sau anumite medicamente – cum ar fi corticosteroizii inhalatori utilizati in tratamentul asmului – pot creea teren favoabil pentru dezvoltarea candidei. stergerea sau atingerea acestora provoaca durere. Mergeti la un consult medical pentru un diagnostic ferm.
11. Respiratie urat mirositoare (halena)
Dintii cariati pot avea particule de hrana in jurul lor care faciliteaza dezvoltarea bacteriilor si provoaca respiratia urat mirositoare. Un gust neplacut in gura poate fi de la respiratia continua prin gura, gura uscata, cariile dentare, un semn de boala a gingiilor sau chiar diabet. Combateti respiratia urat mirositoare prin perierea dintilor si a limbii, folosirea atei dentare si clatirea cu o apa de gura antiseptica zilnica, beti apa potabila si evitati alimentele care o pot cauza. Consultati medicul dentist daca respiratia urata persista.
Problemele de sanatate ale gurii pot aparea, mai frecvent, impreuna si cu alte afectiuni si boli, cum ar fi diabetul, sindromul Down si HIV (virusul imunodeficientei umane). Multe medicamente pot, de asemenea, provoca probleme la nivelul gurii.
12. Cancerul oral
O durere a gurii care nu dispare. Amorteala inexplicabila in fata, gura sau gat. Probleme de mestecare, vorbire sau inghitire. Acestea sunt cateva simptome ale cancerului oral. Cauzele pot include fumatul si folosirea tutunului fara fum, consumul ridicat de alcool, supraexpunerea la soare si antecedentele familiale ale cancerului. Cancerul oral a fost, de asemenea, legat de papilomavirus uman sau HPV.
Nu lasati teama sa va tina deoparte de medic: cancerul oral depistat devreme este tratabil si vindecator.
Consumul de alcool si fumatul pot provoca multe probleme la nivelul gurii. Sansele dvs. de a avea cancer oral sunt sporite daca fumati, utilizati tutun fara fum (scuipat) sau consumati excesiv alcool.
Verificati-va simptomele pentru a decide daca si cand ar trebui sa vedeti un medic.