Cele mai frecvente 18 probleme de sanatate ale cavitatii bucale (I)

Nu este neobisnuit sa aveti din cand in cand o problema de sanatate cu gura dvs. O problema a sanatatii cavitatii bucale poate implica gingiile, buzele, limba, obrajii, gatul sau dintii. Gura poate fi uscata sau hrana nu poate avea drept gust. S-ar putea sa aveti respiratie urat mirositoare sau o durere sau o leziune pe una din buze, pe gingie sau pe limba, care va face greu sa mancati sau sa vorbiti.

Tratamentul pentru afectiunile gurii variaza in functie de problema. Multe dintre aceste probleme se pot imbunatati cu tratament la domiciliu. Mentinerea unei guri curata prin periaj si folosirea atei dentare este, de asemenea, importanta.

1. Dinti sparti sau ciobiti

Mestecarea de gheata sau bomboane dure, spargerea nucilor si a alunelor, strangerea dintilor si chiar expunerea dintilor la caldura si la rece poate duce la aparitia fisurilor, crapaturilo si a bucatilor lipsa din smaltul dintilor. Fisurile sau crapaturile mici pot sa nu fie deranjante, dar ar putea provoca durere sau deteriorarea permanenta a dintilor. Medicul dentist va poate oferi lucrari dentare de remodelare si reconstructie a dintilor. Tratamentul difera in funcţie de profunzimea fracturii şi de vitalitatea dintelui.

2. Carii dentare, abcesele, dinti galbeni sau decolorati

Flossing-ul, periajul si clatirea zilnica, plus controalelor dentare regulate, pot ajuta la prevenirea unor probleme cum ar fi cariile dentare, abcesele si decolorarea dintilor. Nu ignora o durere de dinti severa. Infectiile dentare se pot raspandi la nivelul fetei, capului si chiar in sange. Consultati-va medicul dentist cat mai curand posibil daca durerea dintelui nu trece sau daca aveti febra, daca aveti dureri de urechi sau dureri cand deschideti gura larg.

3. Artitra temporo-mandibulara (ATM)

Articulatia temporo-mandibulara este conexiunea dintre mandibula si osul temporal, os ce este situat in partea laterala a cutiei craniene. O problema a acesteia numita sindromul articulatiei temporo-mandibulare poate provoca dureri severe la nivelul maxilarului, fatei, urechii sau gatului.

Strangerea, macinarea dintilor sau ranirea pot cauza sindromul ATM, dar rezultatele sunt adesea identice: durere, dureri de cap, ameteli, chiar inghitire. Tratamentul poate implica odihna, caldura umeda, un gura de protectie, medicamente sau chiar o interventie chirurgicala.

Stiati ca daca esti dreptaci, ai tendința sa mesteci mancarea mai mult pe partea dreapta? Si invers, daca esti stangaci, iti place sa mesteci mai mult pe partea stanga?

4. Infectia gingivala

Cand se dezvolta boala parodontala, bacteriile din placa se acumuleaza de-a lungul gingiei. Gingivita este prima etapa a bolii gingivale. Simptomele includ gingii rosii, moi si care sangereaza. Igiena orala corecta poate ajuta la prevenirea bolii parodontale. Fumatul, dieta saraca si stresul pot face agrava bolile gingiilor.

5. Parodontita

Urmatoarea etapa a bolii gingiilor este parodontita sau infectia gingiilor. Cresterea inflamatiei determina gingiile sa se retraga, formand buzunare intre dinti si gingii. Aceste buzunare cuprind tartru, placa si resturi alimentare care, in cele din urma, duc la infectii si abcese. Boala avansata a gingiilor dauneaza osului care sustine dintii si este una dintre principalele cauze ale pierderii dintilor la adulti. Consultati medicul dentist pentru a trata gingiile afectate.

6. Amalgam Tattoo

Ai observat vreodata o „pata” de culoare albastru-gri, in partile moi ale gurii, dupa ce ai avut o lucrare dentara? Numit si tatuaj amalgamic, aceasta leziune pigmentara apare atunci cand o bucata mica de amalgam este incorporata accidental in tesuturile moi ale obrazului sau gingie.

Argintul din amalgam se deplaseaza in tesuturile moi de la nivelul cavitatii orale, ducand la ceea ce arata ca un mic tatuaj. Tatuajul amalgamic nu face nici un rau. Dar daca pata albastru-gri creste sau isi schimba culoarea, exista o posibilitate buna sa nu fie vorba despre un tatuaj amalgamic. Solicita o consultatie medicala medicului stomatolog.

Sanatatea orala ofera indicii despre starea generala a sanatatii corpului. Totodata, problemele de la nivelul cavitatii bucale pot afecta restul corpului, de aceea, nu le minimiza sau ignora.

Dacă ți-a plăcut împarte cu prietenii tăi :

Articole similare