Cele mai bune tratamente recomandate pentru abcesul dentar

Cand bacteriile ajung la radacina unui dinte, pot provoca acumularea de puroi. Acest tip de infectie se numeste abces periapical. Abcesul periapical poate aparea si la dintii cu obturatii sau lucrari dentare vechi sau defectuoase. Aceste infectii nu dispar singure, deci este important sa mergeti la cabinetul stomatologic pentru tratamentul dentar corespunzator. Daca nu este tratata la timp, infectia se poate raspandi in maxilar sau in alte zone ale capului sau gatului.

Durerea si umflarea fetei sunt semne comune ale abcesului dentar, insa este posibil sa nu aveti aceste simptome. Daca nu aveti simptome, medicul dentist ar putea observa un abces la un examen de rutina sau pe radiografia dentara. El poate sa va atinga dintele pentru a vedea daca doare.

Daca nu poate diagnostica singur abcesul, probabil va va trimite la un endodontist, care este special instruit sa lucreze pe dinti abcesati si sa trateze afectiunile pulpei dentare. Medicul endodontidt va poate spune sigur daca aveti un abces dentar si care este cel mai bun tratament pe care sa-l urmati.

Tratamentul abceselor dentare in ziua de azi

Pentru tratarea abceselor dentare exista o abordare in doua directii. Primul pas este tratamentul cu antibiotice. Acest lucru va asigura ca nu este permisa dezvoltarea infectiei.  Al doilea pas presupune tratarea dintelui in sine. Trebuie sa fie drenat si curatat de bacteriile care au cauzat abcesul.  Principalul obiectiv, la inceput, este insa controlul simptomelor si aici antibioticele sunt esentiale.

Pentru adulti, daca exista o sansa buna ca dintele sa poata fi salvat, tratamentul de canal radicular este tratamentul recomandat. Procedura va fi, de obicei, urmata de montarea unei coroane, a unui implant sau a unei punti dentare. Acest lucru se va face, totusi, mai tarziu, pentru ca dintele este inca pericol pana cand bacteriile si infectia sunt indepartate in totalitate. Dintele gol (curatat de infectie) este umplut cu o substanta care actioneaza ca o bariera si opreste re-infectarea.

  • Tratamentul de canal radicular presupune indepartarea pulpei dentare, un tesut conjunctiv ce contine vase de sange si fibre nervoase din centrul dintelui. Dupa ce se extrage pulpa dentara deteriorata, afectata de boala sau necrozata, se curata spatiul ramas, se pregateste si se obtureaza. Aceasta este procedura de sigilare a canalului radicular. In trecut, dintii cu pulpa deteriorata sau afectata de boala erau extrasi in totalitate. In prezent, tratamentul de canal radicular salveaza multi dinti, care altfel ar fi fost pierduti, iar aceasta este o veste buna.

Pentru copii, tratamentele de canal nu sunt potrivite. Procedura inlatura tesutul nervos viu din dinti, iar dintii copilului au nevoie de acest tesut pentru a continuadezvoltarea. Chiar daca dintele infectat este un dinte temporar, sau “de lapte” – cum li se mai spune, scoaterea pulpei si a nervilor poate provoca leziuni ale dintilor permanenti aflati in eruptie. Vestea buna este ca dintii “de lapte” pot fi pierduti / scosi in siguranta. Acestia vor fi inlocuiti ulterior cu dinti permanenti.

Este foarte important ca acest lucru sa nu fie folosit ca un motiv pentru a evita tratamentul si ingrijirea dentara. Deoarece abcesele sunt foarte dureroase, copiii de orice varsta trebuie sa fie examinati si tratati de un specialist. Odata ce sanatatea gurii a fost restaurata, parintii trebuie sa ia masuri de precautie pentru a se asigura ca starea dintilor nu se deterioreaza din nou.

Consecintele unei infectii sunt potential mai grave la persoanele care au sistemul imunitar slabit sau fragil. De exemplu, copiii, varstnicii si persoanele care sufera de diverse afectiuni. Daca dezvoltati o infectie dentara in timp ce sunteti insarcinata, trebuie sa cautati un tratament foarte rapid, deoarece aceasta stare este periculoasa pentru copil.

Cum sa preveniti dezvoltarea unui abces dentar

Cea mai buna modalitate de a preveni abcesele dentare este mentinerea unei bune rutine de sanatate dentara. Daca va pastrati dintii puternici si fara carii, nu veti avea niciodata o infectie. Urmati acesti pasi simpli pentru a va mentine dintii si gingiile sanatoase:

  • Vizite si controale periodice la medicul dentist, de cel putin doua ori pe an.
  • Periati-va dintii de doua ori pe zi, timp de doua minute, cu o pasta de dinti cu fluor. Folositi ata dentara pentru a curata locurile greu accesibile intre dinti si gingii.
  • De fiecare data cand observati o carie sau o problema la unul din dinti, nu mai amanati si mergeti de urgenta la cabinetul stomatologic pentru tratament, chiar daca nu va doare.
  • Consumati mai putine alimente care contin zahar si bauturi carbogazoase.
  • Eliminati gustarile intre mese.

Concluzii finale

Durerea din gura indica intotdeauna o problema – si aceste probleme nu vor dispareau niciodata singure. Din fericire, aceasta este o situatie care in ziua de azi poate fi tratata destul de usor. Daca banuiti ca aveti un abces dentar, nu asteptati si cautati imediat ajutor. Cu cat mai repede veti fi consultat de un medic dentist, cu atat mai repede va puteti intoarce la viata dumneavoastra de zi cu zi.

Speram ca prin aceasta serie de articole informative despre abcesul dentar ati aflat mai multe lucruri despre cum functioneaza corpul dvs.  si despre ceea ce puteti face pentru a avea o stare de sanatate orala perfecta.

Daca ati avut un abces dentar, cum a fost aceasta experienta pentru dumneavoastra? Va rugam sa impartasiti experienta dvs. in comentariile de mai jos pentru a-i ajuta pe alti cititori!

Dacă ți-a plăcut împarte cu prietenii tăi :

Articole similare