Ce sa faci ca sa nu mai scrasnesti din dinti

Se intampla, de obicei, in somn, adesea fara ca persoana respectiva sa isi dea seama si numai membrii familiei pot stii. Scrasnitul din dinti poate aparea si cand persoana este treaza, ca un mod de relaxare a tensiunii acumulate.

De-a lungul timpului, scrasnitul din dinti cronic poate duce la pierderea dintilor prin afectarea osului de sustinere si retractarea gingiilor. Dintii nu mai sunt aliniati si muscatura trebuie ajustata. In cele din urma, dintii pot cadea. Pe termen lung, scrasnitul din dinti poate provoca sindromul articulatiei temporo-mandibulare (ATM). Acesa apare, de obicei in muschi, articulatii si discurile articulare ale mandibulei.

Iata, cateva motive pentru care este bine sa nu ignori aceasta afectiune, aparent banala.

Cauzele posibile ale aparitiei bruxismului

Bruxismul sau bruxomania sunt termenii medicali pentru scrasnitul din dinti. Daca dintii sunt sensibili la cald si la rece, poate aparea bruxismul. Stresul, alergiile si deficienta de nutrienti sunt, adesea, cauza bruxismului. Un alt factor major care este implicat este nivelul zaharului din sange.

De cele mai multe ori, aceasta afectiune este depistata in urma controalelor medicale stomatologice.  Semnele bruxismului se manifesta la nivelul dintilor prin aparitia de fisuri in smalt, modificarea formei dintilor, tocirea dintilor laterali si nivelarea dintilor frontali

Simptomele care iti indica ca s-ar putea sa suferi de bruxism:

  • dureri de cap sau in zona articulatiei temporo-mandibulare
  • dureri in zona urechilor
  • dinti sensibili
  • oboseala musculara, mai ales dimineata, in zona muschilor masticatori
  • maxilare inclestate

Principala problema determinata de bruxism este uzura prematura si excesiva a dintilor, care se pot fisura si deteriora in timp. Inainte de a ajunge la aceasta problema, daca v-ati surprins scrasnind ocazinal din dinti, mai ales din cauza stresului, pe langa metodele de relaxare si terapiile comportamentale, urmatoarele recomandari nutritionale va pot ajuta.

Recomandari nutritionale

Recomandarile de alimentatie indica o dieta bogata in fibre si proteine. Includeti in alimentatie multe legume proaspete si fructe bogate in fibre, alune si seminte proaspete, carne de curcan sau de pui, peste la gratar si cereale integrale.

Consumati mai putine legume tari si fructe foarte dulci. Mancati sase-opt mese pe zi, in cantitati mici, in loc de doua sau trei mese bogate. Hipoglicemia, legata de proasta functionare a glandei suprarenale, este adesea cauza bruxismului.

Evitati alimentele nesanatoase, alimentele prajite sau procesate, zaharul rafinat, grasimile saturate si  produsele lactate, cu exceptia iaurtului, a kefirului si a branzei proaspete. Evitati si toate alimentele cu arome, coloranti, conservanti artificiali si alte chimicale.

Evitati alimentele alergene care pot reprezenta o problema.

Nu consumati bauturi alcoolice. Alcoolul inrautateste situatia.

Evitati, pe cat posibil, stresul. Invatati tehnici de control al stresului si de relaxare.

Nu ezitati sa faceti o analiza a firului de par pentru a determina echilibrul mineralelor, cum ar fi nivelul scazut de sodiu si de potasiu.

Luati suplimente cu calciu si acid pantotenic (vitamina B6). Calciul este, adesea, eficient in tratarea miscarilor involuntare ale muschilor, iar vitamina B6 ajuta la reducerea stresului. Vitamina C cu bioflavonoizi potenteaza functia suprarenalei si actioneaza ca o vitamina antistres.

Un alt supliment, melatonina, ajuta la un somn linistit si reduce bruxomania.

Belladonna, un remediu homeopatic, este un tratament bun in asemenea situatii.

Controlul medical stomatologic

Unii dentisti va pot recomanda plasarea unei gutiere, un fel de aparatoare care se pune peste dinti pentru a preveni uzura si deteriorarea dintilor. In cazul unor probleme ortodontice, dinti inghesuiti, spatii dentare, malpozitii, se impune rezolvarea acestora probleme prin lucrari dentare adecvate.

Intrucat nu exista o schema de tratament universal valabila pentru toate formele de bruxism, primul pas este sa va programati la o consult medical stomatologic si in urma analizei a mai multi factori, cum ar fi: igiena orala, surse de stres, obiceiuri si tic-uri nervoase, musculatura maxilarului, prezenta unor dinti sparti sau lipsa lor, etc, vi se va recomanda un plan de tratament dentar.

Un tratament dentar corect si respectarea indicatiilor medicului va poate ajuta sa scapati de aceasra problema si de consecintele pe care bruxismul le poate aduce aparatului dento-maxilar.

Bibliografie:
Nutritie si biotratamente, Phyllis A. Balch

Dacă ți-a plăcut împarte cu prietenii tăi :

Articole similare