Ce este placa bacteriana si cum putem evita acumularea placii bacteriene?

Placa bacteriana, cunoscuta si sub numele de placa dentara, este substanta de culoare alb-galbuie, caracterizata  prin consistenta moale, foarte aderenta, care se depune pe suprafetele dure din cavitatea bucala. Placa bacteriana se gaseste pe suprafata dintilor, in spatiile interdentare, pe gingii, pe suprafetele protetice, pe suprafetele bonturilor protetice si chiar pe resturile dentare.

Mostrele prelevate de specialisti au scos la iveala ca placa bacteriana este formata din cel putin 30 de specii de bacterii (streptococi, spirocheti, protozoare). Acest fapt denota ca biofilmele din cavitatea bucala sunt printre cele mai complexe din natura.

Cum se formeaza placa bacteriana

Placa bacteriana este formata din reziduuri alimentare, bacterii, toxine si proteine salivare formate de glandele parotide si sublinguale. Ceea ce caracterizeza acest complex este evolutia si colonizarea continua. Deci placa bacteriana este o formatiune vie care se extinde permanent si daca nu este controlata, duce la deteriorarea dintilor si chiar la boala parodontala.

Mecanismul formarii placii bacteriene este unul complex dar rapid.

In primul stadiu bacteriile ce absorb proteinele salivare formeaza un film subtire pe suprafata  dintilor, aceasta etapa este urmata imediat de adeziunea bacteriilor la pelicula formata. In timpul acestui proces au loc interactiuni moleculare ce duc la inmultirea peste masura a agentilor patogeni si formarea unui nou biofilm.

Prima etapa de formare a placii bacteriene dureaza aproximativ doua ore, insa intregul ciclu de dezvoltare a biofilmului dureaza pana la 30 de zile.

Care sunt efectele placi bacteriene

Efectele placii bacteriene pot fi devastatoare pentru sanatatea orala. Acest biofilm este responabil pentru tartru, carii, inflamarea si infectia gingiilor si parodontita.

Tartrul este acel depozit de placa bacteriana mineralizata care adera pe suprafata dentara sau a lucrarilor protetice. Este in fapt un depozit organic dur care afecteaza smaltul dentar si sanatatea gingiilor.Tartrul este responsabil pentru formarea cariilor.

Cariile se formeaza datorita acumularii de biofilm bacterian. Acesta demineralizeaza smaltul de protectie, patrund in fisurile formate, se inmultesc haotic si determina formarea cariilor.

Si gingiile sunt afectate puternic de placa bacteriana. Inflamatiile gingivale sunt rezultatul direct al actiunii placii dentare. Gingivita trebuie tratata corect in cabinetele stomatologice, in caz contrar duce la caderea dintilor.

Parodontita este cea mai grava boala a stucturilor de sustinere a dentitiei. In acest stadiu sunt afectate atat formatiunile dentare cat si cele osoase, placa bacteriana prin colonizare exacerbata ataca supafetele profunde si duc la modificarea structuri sistemului osos si muscular.

Metode de prevenire si evitare a formarii placii bacteriene

Preventia este cea mai eficienta metoda de a pastra dantura sanatoasa si de a impiedica formarea placii dentare. Specialisti sustin ca igiena personala riguroasa este esentiala pentru evitarea formarii placii bacteriene, insa nu este suficienta. Controalele periodice si adoptarea unui mod de alimentatie corect sunt masuri complementare care ajuta la eliminarea totala a filmului bacterian din cavitatea bucala.

Masurile de igiena ce trebuie adoptate sunt reprezentate de periaj minutios dupa fiecare masa. Un periaj corect inseamna folosirea unor miscari corecte, dinspre gingie inspre dinte. Aceste manevre trebuie repetate pentru cel putin 2-3 minute, la fiecare periaj. Miscarile corect realizate au ca efect indepartarea bacteriilor de la baza dintilor, fapt ce previne aparitia gingivitei.

Folosirea atei dentare pentru indepartarea resturilor din jonctiunile interdentare este o alta metoda de prevenire a formarii placii bacteriene. Ata este esentiala in mentinerea igienei orale, intrucat ajuta la curatarea spatiilor inaccesibile perilor fini ai periutelor.

Un alt pas ce nu trebuie ignorat in mentinerea sanatatii orale este folosirea apei de gura. Aceasta solutie are in compozitie elemente cu efect dezinfectant si bacteriostatic, deci nu doar indeparteaza resturile din cavitatea bucala ci si previne dezvoltarea coloniilor bacteriene.

Igienizarea totala a cavitatii orale se realizeaza insa in cabinetul stomatologic, prin proceduri de curatare speciale. In timpul controalelor de rutina specialistul realizeaza o curatare corecta a danturii, acest procedeu presupune doua etape: detartraj si lustruire. Aceste procese sunt esentiale pentru indepartarea tuturor agentilor bacterieni din cavitatea bucala.

Respectarea unui plan alimentar corect este o masura eficienta de prevenire a formarii placii bacteriene. Medicii recomanda consumul de alimente bogate in antioxidanti care impiedica formarea coloniilor patogene. Ceaiul verde, morcovii, cartofii dulci, dovleacul, ceapa si patrunjelul sunt alimente minune care impiedica formarea placii dentare.

In concluzie, placa bacteriana se gaseste la absolut toate persoanele, este un organism viu ce se dezvolta fara incetare. Respectarea unor masuri de igiena riguroase ajuta la incetinirea dezvoltarii coloniilor bacteriene, dar ne le inlatura total.

Lupta cu placa bacteriana este o continua si constanta.

Dacă ți-a plăcut împarte cu prietenii tăi :

Articole similare