E ceva ce ar trebui cu totii sa o facem o data la șase luni, insa foarte putini reușesc: vizita la dentist in mod regulat. Fie ca alegi sa dai vina pe un program de lucru ocupat, o viata de familie agitata sau un program social solicitant, un lucru este sigur: ar trebui sa iti faci timp pentru dentist sau, mai tarziu, s-ar putea sa regreti la modul cel mai serios.
Doar pentru ca te speli pe dinti de doua ori pe zi si folosești ata dentara de cateva ori pe saptamana, nu inseamna ca ești scutit de a face o vizita la dentist. in cazul in care dintii nu sunt curatati in mod corespunzator cel putin o data pe an, exista riscul de probleme grave de sanatate, cum ar fi boli ale gingiilor, boli ale arterelor coronare si dementa.
Daca crezi ca ai amanat prea mult timp vizita ta la dentist, probabil ca așa este. Și sunt șanse, probabil, ca cel putin unul dintre urmatoarele semne de sanatate orala deficitara sa fie prezent. Daca te confrunti cu oricare dintre simptomele de mai jos, ai nevoie sa iti faci, urgent, o programare la dentist!
Mai sunt 12 semne pentru care ar trebuie sa mergi la dentist cat mai repede posibil.
1. Ai dureri de dinti
Durerea de dinti este greu de ignorat si cu siguranta esti dispus sa faci orice pentru a scapa de ea. Este evident ca e ceva in neregula daca te confrunti cu durerile de dinti, dar problemele ar putea fi mai grave decat crezi. Chiar daca durerea trece dupa o zi sau doua, in continuare este nevoie sa te vada medicul dentist.
2. Gingii inflamate
in cazul in care gingiile sunt umflate, sangereaza la periaj sau ata dentara, sau ai un istoric familial de boli ale gingiilor, este timpul pentru a face o programare.
3. incerci sa iti ascunzi zambetul
Fie ca ești conștient de faptul ca ai un dinte lipsa, fie iti doresti sa ai unui zambet mai luminos, nu fi timid si vorbeste cu medicul tau dentist despre acest lucru.
4. Ai avut lucrari dentare de efectuat
Daca ai umpluturi, coroane, implanturi dentare sau proteze dentare, consulta medicul dentist in mod regulat pentru a te asigura ca totul este in ordine.
5. Ai probleme medicale in curs
Daca ai o afectiune medicala, cum ar fi diabet, boli cardiovasculare, tulburari de alimentatie, sau urmezi un tratament medical, cum ar fi radioterapie, chimioterapie sau terapia de substitutie hormonala, controalele medicale stomatologice sunt imperios necesare.
6. Esti insarcinata
Este in siguranta daca mergi la dentist in timpul sarcinii. De fapt, sarcina poate face ca unele probleme dentare sa se agraveze, asa ca nu renunta la consultatiile regulate.
7. Ai probleme la cand mananci
Mestecatul si inghitirea dificila nu sunt lucruri normale. incearca sa mancati alimente moi sau lichide pana cand poti face o vizita la dentist.
8. Ai gura uscata
intotdeauna senzatie de gura uscata ar putea semnul unei probleme medicale sau un efect secundar al unui tratament medicamentos pe care il urmezi.
9. Fumezi sau prizezi tutun
De la respiratia urat mirositoare la cancer oral, tigarile si tutunul de mestecat sunt daunatoare pentru sanatatea ta dentara si generala.
10. Ai dureri maxilare
Asigura-ti o programare in cazul in care apar dureri ale maxilarului la deschiderea și inchiderea gurii, cand mesteci sau atunci cand te trezesti. De asemenea, ai nevoie sa mergi la dentist, atunci cand apare o muscatura inegala a dintilor.
11. Gura ta are pete și rani
Daca este ceva care nu arata sau nu se simte bine in gura, atunci medicul stomatolog ar trebui sa examineze orice durere care dureaza o saptamana sau mai mult. Tipuri de ulceratii la nivelul gurii includ afte, rani, leucoplazia și candidoza. Acestea pot varia in severitate și in natura cauzele lor.
Ulceratiile la nivelul gurii ar putea fi un simptom al unei boli sau tulburari medicale, infectii cu bacterii, virusuri sau ciuperci sau pot fi rezultatul unor iritatii provocate de protezele dentare, de muchia ascutita a unui dinte rupt sau de plombe.
12. Este timpul pentru control!
Chiar daca nu ai nici un simptom din cele enumerate mai sus, controalele medicale sunt importante, deoarece ele pot ajuta la prevenirea escaladarii unor probleme existente și la tratarea simptomele inainte ca acestea sa devina mai avansate.